Асен Василев искал да направи контрабандиста Марин Димитров-Иарата шеф на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване“

1
1265
Полицаи извеждат Марин Димитров от съдебната зала. Снимка: 24 часа

Първоначално щял да бъде назначен за временен шеф

Арестуваният по скандала „Пуделгейт“ бивш служител на Държавна сигурност-ДС Марин Димитров-Иарата е щял да бъде назначен за шеф на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“ от Асен Василев, научи Breaking.bg от свои източници.

Идеята за вкарването на контрабандиста Димитров в митниците с подкрепата на министъра на финансите Асен Василев бе установена от парламентарната комисия по скандала „Пуделгейт“.

Въпреки твърденията на Василев, водач на листата на ПП-ДБ в Хасково, че не е чувал и не познава Марин Димитров, истината се оказа друга. Според справка на охраната  на Министерство на финансите Иарата и сина му Стефан Димитров, също задържан в ареста за контрабанда, три пъти са посещавали Министерство на финансите в края на 2023 година, като са преминавали откъм ул. „Славянска“, но не са се вписвали в книгата за посещения, защото са придружавани от Лъчезар Ставрев, който се води експерт в министерството, близък на Асен Василев.

От Агенция „Митници“ става ясно, че Димитрови са посещавали поне три пъти ведомството, като са ходили при Петя Банкова, още докато тя е била зам.-директор. Според свидетели, цитирани при мерките за неотклонение на Димитрови в съда, Иарата кадрувал в митниците, „съветвал“ Банкова какви рокади да прави и контролирал през свои хора в агенцията преминаването на контрабандните пратки през границата безпроблемно.

Назначаването на Марин Димитров-Иарата за шеф на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ е все едно да пуснеш лисица в кокошарник, коментираха митничари. Основната задача на дирекцията е превенцията в борбата с контрабандата. Най-вероятно идеята е била Иарата да контролира тази дейност като удря „конкуренти“, за да минават неговите пратки необезпокоявано. Според запознати Асен Василев е предложил Димитров-старши да започне като и.д. шеф на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и после да бъде назначен за постоянно.

Операцията на ДАНС обаче провали намеренията на Василев и избухна скандала „Пуделгейт“.