Австрия ще настоява за нов график за приемането на България и Румъния в Шенген

0
100
Австрийският канцлер Карл Нехамер Снимка: EUCouncil

Той трябвало да бъде определен следващата есен

Австрия ще настоява за нов график за приемането на България и Румъния в Шенген, който да бъде определен следващата есен, съобщава БТА от Виена.

Часове преди вътрешните министри от ЕС да обсъдят разширяването на шенгенското безвизово пространство с Хърватия, България и Румъния, австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди решението на правителството във Виена да блокира София и Букурещ.

На пресконференция с председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер във Виена Нехамер пледира за вземане на решение през есента на 2023 г. Вебер изрази разбиране за грижите и желанията на Австрия, но не и за налагането на вето, пише БТА.

Австрия обвързва своето съгласие за разширяване на Шенген с прилагането на свой план от пет точки, сред които е и укрепване на опазването на външните граници. Нехамер се позова на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, който е „задал времеви хоризонт до следващата есен, когато да бъде определена нова дата за гласуване приемането на България и Румъния“.

Планът предвижда още напредък при репатриране и даване на бежански статут в трети страни. Нехамер заяви, че държави като България „имат нужда от нашата помощ“, позовавайки се на полицейски данни за предпочитаните миграционни маршрути.

Позицията на Карнер беше критикувана от неговия съпартиец и вицепрезидент на Европейския парламент Отмар Карас (ЕНП), според когото блокадата за Шенген не допринася за решаване на проблема с мигрантите.

Ръководителят на фракцията на Австрийската социалдемократическа партия в Европарламента Андреас Шидер също изрази недоволство, казвайки, че „да се слага вето на масата в този момент не е нищо друго, освен доказателство за личен провал и неспособност на австрийското правителство“.

Той обвини Нехамер, че не поставя въпроса за нелегалната миграция пред унгарския премиер Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич, които според него са отговорни за „нарастването на трафика по Балканския маршрут“.

Третата партия в парламента – НЕОС, заяви, че „съобщеното от Австрия вето за влизане на България и Румъния в Шенген показва лекомислието на австрийското правителство и застрашава сърцевината на европейския проект: свободата“.

В. „Файненшъл таймс“ писа, че се очаква министрите на вътрешните работи да одобрят кандидатурата на Хърватия за Шенген в четвъртък, отлагайки решението за България и Румъния за срещата на върха на ЕС идната седмица в Брюксел.