Бащата на детето на Габриела: Все още не съм виждал сина ми на живо

0
57
Велико Минков

Твърди ли изпълнителният директор на АСП Надя Танева, че за децата е вредно да бъдат отглеждани от бащите си, пита Велико Минков

„Месец, след като синът ми беше настанен извън дома на майка му, все още не съм го виждал на живо. Няма нито дума, камо ли пък действие спрямо мен от Агенция за социално подпомагане (АСП) и Отдел „Закрила на детето“ (ОЗД) до момента“.

Това съобщи в профила си във Велико Минков, който претендира, че е баща на малкото дете на задържаната за убийство Габриела Славова. Двете деца бяха дадени за гледане на родителите на убития ѝ бивш съпруг Пейо Пеев.

„По-добре ли е за АСП и ОЗД едно дете да израства без майка и баща, отколкото да има в първите 4 години от живота си човек, който се определя за негов баща? Твърди ли с това интервю изпълнителният директор на АСП Надя Танева, че за децата е вредно да бъдат отглеждани от бащите си“, пита Минков.

Той цитира откъс от интервю на Надя Танев от Отдел „Закрила на детето“ пред БТВ:

Мария Цънцарова (МЦ): Колко време ще отнеме изясняването на бащинството на малкото дете, бебето?

Надя Танева (НТ): Не съм компетентна, тъй като това не касае ОЗД.

МЦ: А то ще има ли възможност, понеже човекът, който претендира да е негов баща, той не е страна в този момент в отношенията, ако родителите на убития няма тяхната съпротива, ще позволите ли срещи между този човек и бебето?

НТ: Ами това вече е въпрос на проучване, тъй като ако се докаже, че той е биологичен баща – задължително…

МЦ: Това може да отнеме 3-4 години, тук юристи коментираха…

НТ: Точно така…

МЦ: Затова ви питаме възможен ли е контакт между бебето и този човек?

НТ: Това е изключително важно решение и трябва да бъде много добре обмислено, защото всеки един по тази логика може да заяви, че това дете е негово и да иска да се среща с това дете и ако се създаде доверителна връзка, емоционална връзка и след това съдът отреди друго, тогава не би било добре за самото дете.

МЦ: А ако детето живее без баща, а има такъв, 4 години, например, какви ще са щетите върху него?

НТ: Ами не по-малки от тези, ако има човек близо до него, който се определя като негов баща, а се окаже, че не е такъв.

Това са думите им в частта на 9:45 в записа.