Бащата на обезобразеното дете от Пловдив получи родителските права

0
136

Това реши днес районният съд в хода на бракоразводното дело

Родителските права върху петгодишното дете от Пловдив, което стана жертва на насилие от майка си и нейния приятел, ще бъдат упражнявани от бащата на момченцето. Това реши днес районният съд в Пловдив в хода на бракоразводно дело, започнало преди две години.

В хода на процеса бе постигнато споразумение между родителите, като майката се съгласи грижата за сина ѝ да поеме неговият баща, който живее в Германия.

Днешното решение на съда обаче няма да влезе в сила веднага. До две седмици друг съдебен състав ще трябва да одобри привременни мерки за детето, предложени от социалните служители, ангажирани със случая. Дотогава момченцето остава в защитено социално жилище.

„От решението на съда съм наистина много доволен, защото към момента това е наистина правилното решение, според мен, и това ще помогне, надявам се, за следващата стъпка – да дойде при мен в Германия“, казва Венислав Алексиев, баща на детето.

На заседанието днес не присъства представител на социалните служби. Представен бе техен доклад.

„За него социалните работници в момента полагат грижи – такива, каквито те преценят и всъщност ние не оспорваме, че тези грижи са адекватни. Не считаме, че е гарантиран, както индивидуален подход към него, така и решението не е в интерес на детето“, каза Даниела Елдърова – адвокат на бащата.

Майката Стела Алексиева, която е с мярка за неотклонение „подписка“, не присъства в съдебната зала. В производството тя бе представлявана от адвоката си. Майката е подписала декларация за съгласие детето да се отглежда от бащата.

„И двете страни работихме в интерес на детето. Защитаваме интереса на един малолетен, който е пострадал“, казва Таня Маринова – адвокат на майката.

В случай че социалните служби откажат да дадат детето на бащата, готовност да се грижат за него са заявили баба му и сестрата на майката.