Без подкрепа в социалната комисия остана абсурдното предложение на ПП-ДБ пенсиите да се вдигнат с 11%, защото това вече е факт

0
86
Снимка: Novini.bg

„Възраждане“ и ДПС дори не дойдоха на заседанието

Без подкрепа в социалната комисия остана предложението на ПП-ДБ пенсиите да бъдат осъвременени с 11%, защото решението вече е факт. Припомняме, че Надзорният съвет на НОИ реши да вдигне парите на възрастните хора още на 14 май.

Председателят Деница Сачева заяви, че свикването на комисията е загуба на време, тъй като размерът на скок при пенсиите вече е определен. От ПП-ДБ се оправдаха, че имали за цел да успокоят българските пенсионери, че няма да има ощетяване

На комисията не присъстваха представители на „Възраждане“ и ДПС, но въпреки това кворум имаше.

„Веднага след изтичането на вътрешния документ на НОИ в медиите министърът е направил своята заявка, че ще предприеме действия за иницииране на предложение до Надзорния съвет на НОИ за осъвременяване на пенсиите от 1 юли с 11 на сто. От тази гледна точка мотивите на проекта за решение не отразяват достатъчно адекватно към момента фактическата обстановка“, обясни зам.-министърът Лазар Лазаров.

Той уточни, че личното му мнение е, че „очевидният проблем е, че графикът на процесите за взимане на решение се разминаха с предизборния график сега и това явно оказва влияние“.

Георги Гьоков от БСП отбеляза, че сме в предизборна кампания. По думите му заседанието на НС утре и днешната комисия са излишни.

„Решението е взето, обществото е успокоено“, каза още Гьоков.

Въпреки това във вторник парламентът ще се събере извънредно в 13 часа, за да обсъди казуса за осъвременяване на пенсиите.