Бойко Борисов: От днес започваме преговори с другите партии, коалиция няма да правим

0
76
Бойко Борисов Снимка: Нова тв

В тази ситуация отговорността на всички партии е да се направи кабинет от личности, каза лидерът на ГЕРБ

Още днес ГЕРБ-СДС започва преговори с другите формации в парламента. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание.

„Те взривяват единствената добра ситуация за държавата с цел отиване на местни избори. Нищо друго освен това не ги интересува. От днес започваме преговори с другите партии. Коалиция няма да правим, ще приложим същата тяхна коварна хватка“, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. А на въпрос как ще има правителство, ако не се коалират с ПП-ДБ, той отговори, че ще предложи правителство на малцинството на ГЕРБ.

„В такова Народно събрание ние не можем да изберем и комисиите сега, няма ясно мнозинство. Разговорите с другите партии ще кажат какво ще е мнозинството. От днес започваме консултации. Всички виждат зловещото състояние на държавата. Продъненият финансов резерв, продънените финанси, огромния дълг, който трябва да се тегли. Без редовно правителство държавата още юни месец ще изпадне в колапс. Те продължават да си играят на правителство на малцинството с 64 депутати“, добави Борисов.

Преговорите с ПП-ДБ обаче няма да приключат, понеже имат много общи неща помежду си като съдебната реформа. ГЕРБ ще предложат „от същото“ с първия мандат и предупреди, че може да се отиде на нови избори без бюджет.

Все пак обясни, че според него е положително, че в този парламент две антагонистични партии са работили заедно по управленска програма, въпреки че от ГЕРБ имали сериозни резерви по нея.

„Тя е силно преоразмерена, цели сектори не само генерират повече дефицит, а много дефицит“, обясни Борисов.

„Доколкото разбирам, тях не ги смущава да разговарят с партии, както ги нарича Лорер, магнитни или партии от хартиената коалиция, дори да им слагат министри. Значи, ако ГЕРБ прави това нещо, е лошо, но ако го правят те, е добро. Сиреч двойният им аршин продължават да го ползват в пълен обем“, каза лидерът на ГЕРБ.

„С 69 депутати да правиш правителство сам е нещо нечувано. Още по-нечувано е с 64 да правиш правителство. С една дума с този си анонс, това си поведение и с опита да ни подкупват, че щели да сложат два милиарда в комисия в парламента, която да финансира общините. Щели да ни дадат комисии. Аз искам да им напомня, че когато чегъртаха ГЕРБ, на ГЕРБ не дадоха нито една комисия, така че с другите партии можем да направим така, че да не получат въобще комисии, ако си играем по този начин“, каза Борисов.

„Толкова се е втвърдила партията, че Делян Добрев е готов да ме измести веднага, ако подложа днес конгрес за гласуване“, каза лидерът на ГЕРБ.

„Чухме ги ясно. Ние имаме избиратели, имаме симпатизанти, имаме програма, ние сме победили и изведнъж някакво нахално самочувствие просто няма да търпим. В тази ситуация отговорността на всички партии, включително и „Възраждане“, е да се направи един кабинет от личности, защото при тази ситуация бюджет няма да бъде приет“, каза още той.