Борисов: С Петков решихме, че няма смисъл 2 проектозакона за дерогацията да се бият в парламента

0
41
Бойко Борисов

От 1 януари се прекратява износът на продукти от руски петрол, а от 1 март отпада дерогацията

От 1 януари се прекратява износът на продукти от руски петрол в България, а от 1 март – отпада дерогацията и рафинерията на „Лукойл“ в Бургас ще работи само с неруски нефт. За това се разбраха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

„С Кирил Петков решихме, че няма смисъл 2 проектозакона да се бият в парламента и да даваме шанс на опозицията да подкрепя единия или другия и след това пак да не си говорим 3 дни. Затова оттеглихме и двата проектозакона за дерогацията“, обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

И двете партии имаха свои законопроекти за прекратяване на дерогацията. ГЕРБ и ДПС настояваха това да се случи от 1 януари, а ПП-ДБ – от 15 март, вместо през октомври 2024 г., както е сега. И двата обаче бяха оттеглени.

За това партиите се бяха разбрали още на 17 ноември. „Такъв вариант не съществуваше. Вариантът, който съществуваше в правния мир, внесен от Кирил Петков, беше спиране на вноса на руски петрол от 15 март и нищо повече, а нашият – спиране от 1 януари и нищо повече“, обясни Делян Добрев.

„Направихме един междинен вариант, така че от една страна безпокойството на колегите, че може да се случи нещо за тези два месеца с цените на горивата, да отпадне тази опасност и в същото време, колкото се може по-бързо тази дерогация да свърши“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Че няма да има дефицит и цените няма да скочат, не може да се гарантира, коментира Борисов. Коментира още, че разликата в мненията на двете партии е само два месеца и не е нужно да се внася напрежение в парламента заради тях.

По-рано днес шефът на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев от ДПС обяви, че ще бъде изработен общ законопроект за прекратяване на дерогацията и че тя се прекратява от 1 март, а от 1 януари се прекратява износът“.