Борисов в Хасково: Това, което сега се случва в Словакия, можеше преди три години да се случи в България! /видео/

0
273
Снимка и видео: фейсбук

След юмрука от водеща държава на Балканите сега изглеждаме отвратително, каза лидерът на ГЕРБ

„След юмрука, от една средноевропейска държава, водеща на Балканите, ние сега изглеждаме отвратително отвсякъде. Това, което сега се случва в Словакия, можеше преди три години да се случи в България!“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Хасково.

Според него тези три години е трябвало да бъдат оставени като буфер, за да видят всички, че „Промяната“ са аматьори.

Борисов критикува „Промяната“ в словото си пред множеството, но не пропусна и президента Румен Радев. „На президента Радев едно нещо не му харесва, ако не е служебно правителство. На него, „обединителя“, каза той.

Бойко Борисов пожела „партиите малко да се успокоят“. Но каза, че „навсякъде първата партия е водеща“. И даде пример с току-що сформираното правителство на Нидерландия.

Препълнена зала посрещна лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Хасково. Градът е поредната спирка от предизборната му обиколка. Борисов взе думата, след като водачът на листата на ГЕРБ-СДС в региона Делян Добрев го представи като „бившия и бъдещ премиер на България“.

Борисов обясни, че се опитал да сдобри Добрев с Асен Василев, но картината била „те не щат, нашият се дърпа“.

„Действително само в Хасково разреших да се води такава антикампания срещу ПП-ДБ, защото с вас имат закачка от едно време. Карах Делян да си стиснат ръцете с тях, да се прегърнат, нашият се дърпа“, каза Борисов.

С цялото си уважение се отнасям към медиите. Но просто всички сме хора, имаме нашите пристрастия и не бива да прекаляваме с тях. Слушаме от един-два дена, че едва ли не вината ще е на премиера Фицо, че някой отишъл да го застреля. Това не е гангстерска война, както е във Франция, която е в Шенген, в еврозоната. Ние казваме – това е недопустимо! Да стреляш по човек, който и да е той“, каза в началото на словото си Борисов.

И отново се обърна към Делян Добрев:

„И тука, Деляне, съм длъжен да обясня пред твоите колеги и приятели защо преди 11-12 месеца направихме т.нар. сглобка. Защото от омразата, която се насади в българите, нищо добро не очаква тази държава. Нищо! От една средноевропейска държава, водеща на Балканите, в момента ние изглеждаме отвратително. Отвсякъде!“

Борисов припомни, че 15 милиарда по плана за възстановяване са стояли три години. „Ако това беше по наше време – майка ни жална по сутрешните блокове. Сега нищо. В същото време – всяка седмица по 500 милиона заеми. Парите стоят без лихва, наши пари, определени от Европа за ковид кризата. Другите държави ги похарчиха, забравиха за тях, тръгнаха напред. Но това не е тема. Отива човек от ГЕРБ в сутрешен блок, те му казват – ами те казаха колегите, че заради вас няма план. Ама прочетете малко, бе. Преди три години внесохме Плана за възстановяване. Имаше пълно мнозинство в правителството на Кирил Петков и Асен Василев. Защо не приеха всичко?! Това време ни трябваше, за да може българите да се убедят, българите трябваше да се опарят от това управление“, заяви Борисов.

„Добре че в Хасково имате кмет, който не се крие. Защото нашият се крие. Има само едно участие при Цветанка Ризова и по Дарик ли беше. За две-три седмици съсипа един град. Няма къде да се паркира“, отбеляза още той, визирайки решението на столичния кмет Васил Терзиев за нова организация на движението в центъра на София.

Борисов засегна и международни теми.
„Процесите си текат, но ние нямаме стратегия, нямаме политика. И затова и миграционната криза ни застигна, затова и отбранителната ни стратегия е в криза“, каза лидерът на ГЕРБ.

„Когато беше мир, Европа беше най-богатата. Всичко беше лесно. Но когато има война, командирът е важен. А светът е в такава глобална война. Виждате какво се случва в Газа. Това няма оправяне. Не че преди 2000 години не е било същото, но тази омраза, насадена там, е чудовищна. Обществото бучи във всяка една посока. Затова, Деляне, направих сглобката. За да успокоя хората, да направя поносими нещата – както преди години бях с политическите си опоненти. Това е най-важното в момента за българите“, каза Борисов.

„На президента Радев едно нещо не му харесва, ако не е служебно правителство. На него, „обединителя“! Аз съм единственият, който се опитва да успокоява. Защото са българи – и от едната, и от другата, и от третата страна. А след 9 юни трябва да се работи някак“, посочи той.

Ние сме отборът на победителите, каза кметът на Хасково Станислав Дечев, откривайки събитието.

„Радостен съм, че всички тази вечер сме тук, отборът на победителите, които ще бъдат първа политическа сила в област Хасково. Радостен съм още, че тригодишната агония приключи и се надявам тези хора никога да не припарят до властта, да не пристъпят никога повече в Министерския съвет и най-вече – да си получат заслуженото за всичките техни лъжи“, заяви той.

След него водачът на листата на ГЕРБ-СДС за региона Делян Добрев представи кандидат-депутатите в нея.

След Добрев думата бе дадена на евродепутата Ева Майдел.

„Много е хубаво да си в „семейна обстановка“, защото с вас се познаваме от първата кампания, която водих и в която вие подкрепихте мен и цялата листа“, заяви тя. Ева Майдел допълни, че понякога от Брюксел нещата се виждат много по-ясно. И даде пример за „гимнастиките с бюджета“ на вече бившия финансов министър Асен Василев.

„От Брюксел се вижда също, че тези, които се правят на евроатлантици, в България говорят едно, а навън съвсем друго. Едни хора говорят, че подкрепят Украйна, а всъщност се оказва, че те през „Лукойл“ подкрепят Путин и Русия. Това са милиарди, които можеха да останат в нашата държава“, заяви тя по адрес на „Промяната“.

Темата срещу ПП поде Делян Добрев. Той припомни, че преди дни в Самоков Борисов е забранил да се говори срещу ПП, но на хасковлии не е забранил. И обясни защо.

„Ние първи извикахме „Дръжте крадеца!“ И причината е известна – той крадецът е местен, ние си го познаваме“, каза Добрев в началото на словото си, визирайки Асен Василев.

„Три години схеми, дългове, инфлация. Но има една приказка – „На умряло куче нож не се вади“, допълни той, продължавайки да громи „Промяната“.

Делян Добрев цитира данни на ИПИ за нарастващите темпове на инфлация.

„Знаете ли кой е последният месец, в който инфлацията е по-висока от средната за ЕС! В последния месец на „Промяната“. Инфлацията започва и свършва с тях. Какво направиха – създадоха инфлацията, за да можем да обеднеем, но в джоба си да имаме повече хартиийки“, каза водачът на листата в Хасково.

„Станалото – станало, но на 9 юни трябва да викаме Неволята. Те тук никога не са печелили избори. В Хасково от 43 общински съветника ПП и ДБ заедно имат трима. Ето това е присъствието им тук при нас. За разлика от тях ние не ви предлагаме мечти, не ви продаваме илюзии, не живеем на крилата на облаците от пици от кристали“, отбеляза още той./ Епицентър.бг