Босът на Nexo: Преди да видим обвинителен акт, няма да правим медийни изяви

0
125
Антони Тренчев Снимка: 24 часа

Антони Тренчев е в Дубай

„Преди да видим обвинителен акт, какъвто няма, няма да правим медийни изяви отвъд вчера разпространената ни позиция“. Това каза за БНТ Антони Тренчев, който е един от собствениците на Nexo. Твърди се, че Тренчев е в Дубай.

Прокуратурата и полицията вчера атакуваха криптобанката, която действа от територията на България и оперира с криптовалута в големи мащаби.

Разследващите твърдят, че имат доказателства, че през Nexo са заобикаляни санкциите на ЕС, Великобритания и САЩ срещу Русия. Финансирани са както компании, така и физически лица от забранителния списък. Разследва се още пране на пари, незаконна банкова дейност, данъчни престъпления и дори данни за финансиране на тероризъм.

От Nexo излязоха с позиция, в която твърдят, че акцията е ненужно показна, а служителите на разследването отказвали да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.

Коментират и част от фактите: На първо място казват, че не оперират на българския пазар, за да не попаднат под обстрела на абсурда. Твърдят, че са сред криптокомпаниите с най-високи стандарти по отношение на „познавай-клиента-си“ и мерките против изпирането на пари.

Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използвали и услугите на компании като Chainalysis, които се използвали включително от ФБР и ЦРУ. Това позволявало на техните специалисти, минали специална квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата криптоактиви, както и да знаят накъде отиват изтеглените от платформата такива.