Брендо ще иска съдът да обедини в едно наказанията му в България, Италия и Румъния

0
61
Министърът на правосъдието Мария Павлова Снимка: МП

Няколко пъти защитниците му подавали молба за това, но съдът отказвал да я гледа, тъй като Банев е бил в неизвестност

Евелин Банев, по прякор Брендо, който тази сутрин изненада българските власти и се предаде сам след шестгодишно издирване, вече е в Централния софийски затвор.

През 2018 г. Върховният касационен съд го осъди на шест години за пране на пари от наркотрафик, а междувременно Банев беше осъден съответно на 20 и на 10 години затвор в Италия и Румъния.

Около 7.30 часа тази сутрин Брендо се е опитал да влезе директно в затвора, но служители Главна дирекция „Охрана“ са го завели първо в МВР за процедура по идентифицирането му, а след това и в прокуратурата.

Ефективната шестгодишна присъда той ще изтърпи, считано от днес, при първоначален строг режим, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Какво обаче ще стане с другите две наказания – отново за наркотрафик в Италия и Румъния, коментира правосъдният министър Мария Павлова, която допреди да заеме поста, беше заместник главен прокурор.

„В предходни години неговите защитници няколко пъти са подавали молба пред български съдилища да му бъдат кумулирани присъдите и той да търпи едно общо наказание в България. Предполагаме, че и този път ще постъпи такава молба, тъй като последното произнасяне на Апелативния съд в София беше, че се оставя без разглеждане и не се образува дело по молбата на защитниците му, тъй като лицето не е установено на територията на България и не е редовно призован за производството. Към момента тези основания явно ще отпаднат, тъй че предполагаме, че отново ще бъде образувано такова дело и най-вероятно ще има произнасяне на съда по отношение на акумулиране на присъдите“, посочи министър Павлова.

С кратко прессъобщение от прокуратурата припомниха съдебната сага около Евелин Банев. Тя започна през 2013 г. и приключва днес с доброволното му предаване.

За последно за Банев се чу през 2021 г. Тогава той беше открит в къща до украинската столица Киев. Според украинската полиция Брендо е използвал чужди документи, а къщата е била под наем. В нея беше открита нарколаборатория.

През октомври същата година стана ясно, че Брендо има украинско гражданство и имаше предположения, че това може да го спаси от екстрадиция, тъй като според украинската конституция, гражданите на Украйна не може да бъдат предавани на други държави.