Абсолютен рекордьор е олиото
Рекордно поскъпване на храните на прага на есента. Цените на основните продукти, които купуваме, са се повишили значително през последната година, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от NOVA.
Към началото на септември най-много са се вдигнали цените на едро на олиото, брашното, пилешкото месо, яйцата и ориза. Спрямо година по-рано някои от тях са поскъпнали с близо 50% – като олиото например. При плодовете и зеленчуците най-сериозен спрямо същия период на миналата година е скокът при краставиците, прасковите, зелето, морковите и чушките. През август изненадващ ръст от близо 33% беше отчетен и при световните цени на храните.
Седем седмици подред цените на храните на едро вървят нагоре, потвърждават и от Комисията по стоковите борси и тържищата.
„Интересното е, че същата тенденция се наблюдава в Германия, Португалия, Франция и Испания”, коментира Владимир Иванов, председател на ДКСБТ. Най-много на едро са поскъпнали плодовете и зеленчуците, а абсолютен рекордьор през последната година е олиото.
За да проверим защо поскъпват храните, тръгваме по веригата – от производителите, през доставчиците, до щандовете в големите магазини. Всяка стотинка отгоре заради по-големите разходи за транспорт и доставки вече усещат и от бизнеса. През последните месеци нагоре тръгват и цените на основните суровини, които преработват.
Производството става по-скъпо и заради по-скъпите ток и горива, обясняват от бранша. Но засега задържат цените.
„Преработвателната индустрия е много зависима от тока – като започнем от производството на хляба и стигнем до поточните линии за пакетиране на всички храни. Нашите членове полагат големи усилия да забавят този натиск и той да не стига директно до потребителя”, коментира Яна Иванова от Сдружението „Храни и напитки“.
През последния месец разходите за отглеждане на плодове и зеленчуци също растат, но засега производителите сами поемат разликата на пазара.