Даниел Митов: Хубаво е ДБ да излязат от ролята на присъдружна организация на ПП

0
30
Даниел Митов Снимка: БТВ

Не е най-важното кой ще е премиер, а страната да излезе от кризата, казва зам.-председателят на ГЕРБ

„Винаги сме били готови да вземем папката с първия мандат, зависи президентът кога ще прецени да я даде. Хубаво е, че той дава време на партиите да се успокоят и да преценят кои са важните теми за страната. Мисля, че това, което зависеше от ГЕРБ-СДС, ние го направихме. Опитахме с контактни групи, водихме разговори с парламентарните партии за бюджет, помощ за бизнеса в сектор енергетика и още други важни решения“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред БТВ.

Той уточни, че са готови да предложат състав на кабинета след разговори с останалите партии. „Необходимо е да търсим варианти, които са реални и могат да се осъществят и не е най-важното кой ще е премиер, а страната да излезе от кризата“, допълни Митов.

Относно заявеното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се състави кабинет с ясна програма и времеви хоризонт, Митов заяви, че тази формула се прилага и в много други страни, с ясни задачи и в зависимост от разговорите, за да има устойчивост. Ако се отиде към подобен тип кабинет, то едва ли ще се обсъждат политически фигури.

„След последните разкрития и динамика в парламента, около Българската банка за развитие, обявяването на Конституционния съд за противоконституционно решението за изплащането на парите за пътните фирми, трудно може да се говори с хората от „Продължаваме промяната“, заяви Митов.

„Откъде накъде Кирил Петков търгува кодове за оттегляне на законопроекти. Всички чухме какво газа г-н Свиленски. Каква е тази търговия на кодове? Обикновено се търгува нещо равностойно и какво означава това? Какво има той? След това г-н Свиленски го обвини, че е откраднал изборите. Когато се върви по тази линия, те не могат да вървят съвсем срещу обществените настроения, които бяха срещу ПП и в полза на ГЕРБ. Не знам дали Слави Трифонов щеше да влезе в парламента, ако е имало някаква машинация“, заяви Митов, коментирайки думите на Кирил Петков, че ако имат кодовете, е нямало да дадат 25% на ГЕРБ.

Депутатът от ГЕРБ припомни, че всяко решение на ПП се обявява за противоконституционно и припомни скандала с ББР, което е пример за отношението им към върховенството на закона. „Оттук нататък тези хора не могат да говорят за върховенство на правото и морал. Преди още да е станал министър, Кирил Петков праща указания за смяна на ръководството на ББР, като става министър взима Лена Бориславова на заплата от над 13 хиляди лева. Платили са 1 милион на адвокатска кантора, която да им подготви облигационен заем, който не е осъществен, но милионът е платен“, припомни Митов.

Той коментира и неявяването на Бойко Рашков пред прокуратурата, след като самият той хвърля обвинения за кражби.

До 18-часовото заседание се е стигнало заради десетките безумни предложения от страна на ПП и други депутати, които са били наясно, че са неприемливи, но всичко с цел да се бави времето.

„Хубаво е ДБ да излязат от ролята на присъдружна организация на ПП. Бих искал да разбера как гласоподавателите на ДБ си обясняват гласуването против на Асен Василев за новите бойни самолети и още други подобни примери“, каза още Митов.

По повод влизането ни в Шенген, което се отдалечава все повече, Митов припомни, че само преди две години е било немислимо да говорим за убити полицаи от мигранти. „Сега виждаме една пробита граница, мигрантите са навсякъде и това резултатът от ПП и Бойко Рашков“, категоричен бе Митов.