Деца са били принудени да спят на земята в детски център в София

0
38
Кадър: Нова

Имало дни, в които на децата не е давана храна, алармират притеснени родители

Деца на възраст между 2 и 4 години, са били принудени да спят на земята в детската градина. След проверка на родителите се оказва, че частното детско заведение дори не е лицензирана детска градина, а детски център, където по закон децата не трябва да спят или да се хранят.

По разказите на притеснените родители дори е имало дни, в които на децата не са давали храна. Веригата има два детски центъра – в кварталите „Дружба“ и „Младост“.

„Началото на септември детето само сподели, че спи на земята и от това има болки в гърба и крачетата“, споделя майка. След като е попитала персонала възможно ли е това, отговорът е бил, че такова нещо няма и вероятно детето се е объркало.

„Моето дете посещаваше за кратко центъра. Въпреки това беше страшно травмирана, като чуеше думите „сън“ или „детска градина“ – изпадаше в истеричен плач, сънуваше кошмари и не можеше да заспи, разболяваше се по-често. Минахме през ад. В момента посещава друга детска градина и спря да плаче на втория ден“, уточни друг родител.

„Детето ми също ходеше за кратко, не знаех, че има чак такива нередности. И то се оплакваше, че го боли тялото. Реално я отписах, защото тя много протестираше сутрин, когато я оставяхме, вечер се будеше от кошмари. Беше доста обезпокоена, личеше си, че минава през силен стрес“, добави майка.

При записването родителите са били уверени от директорите, че децата спят и се хранят, също така, че центърът е еквивалент на детска градина. „Те ни показаха мобилни легла, на които децата спят. Увериха ни, че това е канадски модел и е много добре за децата“, съобщи баща на дете.

Една от майките се свързва лично с възпитателка, която полага грижи за децата. В началото не е искала да сподели, но след това обяснила, че предположенията са истина – децата спят на земята и храненето е изключително нередовно.

Сигнал е подаден към РЗИ. Оттам казват, че са извършени множество проверки и центъра е бил глобяван. Родителите подават сигнал за селективно насилие и към полицията. От МВР заявиха за NOVA, че има преписка при тях и се работи приоритетно по случая.