Денков обеща скоро да бъде решен проблемът с бавните тестове за наркотици на шофьори

0
22
Николай Денков

На финалната права сме, заяви премиерът

Вече сме на финалната права. Така премиерът акад. Николай Денков обобщи работата по въвеждането на системи, които бързо да отчитат резултатите от проверката на водачите за употреба на наркотици. По време на блицконтрола в НС той отчете, че и преди сегашното управление е била „въведена правилна система, която позволява полеви тестове“, които обаче се нуждаят и от потвърждение през кръвни проби.

За алкохола съществували техники и процедури и резултатите излизали до няколко дни, но за наркотици имало забавени проби с по 6-9-12 месеца заради липсваща апаратура. „Проблемът се изостри от промяната в НК и възможността за отнемане на превозни средства при употреба на наркотици и алкохол“, отчете Денков.

Той посочи 3 неща, които са направили – с отпускане на допълнителни средства и помощта на ВМА е започнала работа по пробите на 24-часови смени. Това обаче не било достатъчно, затова се отпуснали средства, за да може лабораториите да не са губещи, като правят тестове.

„Дължим благодарност на МВР, което използва фонда, който бе налице. Бе необходима дискусия какви апарати да се закупят и къде да се разположат. Преди 6 месеца бяха тръгнали в грешна посока“, настоя премиерът.

И обяви, че днес с Мария Габриел ще открият един от тези новообродувани центрове със съответната апаратура, която до месец, при закупуване на всички апарати, би позволила в рамките на седмица-две всички кръвни проби да са налице.