Денков ще бори инфлацията, но без рестриктивни и административни мерки

0
19
Николай Денков

Преговори може и да няма, но интерес към купуването на „Лукойл“ има, твърди премиерът

Има разбиране търговските вериги да положат усилия – те са заинтересовани България да е част от Шенген и еврозоната. Това ще и полза за тях като големи икономически оператори. Обща задача е да свалим инфлацията от една страна, а от друга – да вдигнем потребителското доверие. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

„Административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен резултат. Затова ще се опитаме да намерим такова конструктивно решение“, посочи той.

„В момента не се обсъжда налагането на административни мерки. Следим внимателно ситуацията в държавите, които въведоха такива мерки. Затова ще се опитаме по този начин – има предварителни разговори, има съгласие. Ще има предоставена информация, така че всички да знаят какви са цените. Ще се опитаме с благородно съревнование между тях да спечелят максимално повече клиенти“, коментира министър-председателят.

По темата с продажбата на „Лукойл“ той заяви, че действително има изразен интерес за закупуване на компанията. По думите му от „Лукойл“ са заявили, че не се водят преговори в момента, но изразен интерес има.

Денков коментира и темата с транзитните такси за руския газ. „С тази такса цената на тръбния газ от Русия става сравнима с тази на втечнения газ. Идеята е да има конкуренция, за да е от полза за потребителите в края на краищата“, изтъкна министър-председателят.

Без тази такса се създава монополно положение заради цената на тръбния газ от Русия, смята още премиерът. Една от целите е да се намалят печалбите на „Газпром“, защото с тези печалби се финансира войната в Украйна.

„Така или иначе още от анексията на Крим Русия се опитва да установи доминация над Черно море. Тези опити не са от вчера или днес. Както и друг път е ставало дума – начинът да се противопоставим е да повишим боеспособността на армията, да я оборудваме с ракети, с радиолокационни станции и всичко, което съответства на съвременната армия. Другото е пълна интеграция с НАТО и нашите съседи с общо командване. Това е начинът да се противопоставим на опитите за доминация“, заяви Денков по пово това, че Русия изпраща постоянни патрули в Черно море, оборудвани с ракети „Кинжал“.