Димитър Ганев (Тренд): Ще бъде трудно съставяне на правителство между две от формациите. Вариантите са три

0
83
Димитър Ганев Снимка: Нова тв

Двата са ГЕРБ с още двама партньори, третият е нови избори, посочи социологът

В сравнение с изследването през март сега няма голяма разлика в електората картина преди предстоящите избори. Констатираме ерозия в доверието към ПП-ДБ разликата им с ГЕРБ вече е малко над 9%. Така първият се отделя доста напред. Това обяви по Нова ТВ Димитър Ганев от социологическа агенция „Тренд“, цитирайки последни резултати от тяхно проучване.

Според Ганев след първите ГЕРБ-СДС се оформят три формации с близки резултати – ДПС, ПП/ДБ и „Възраждане“. Всяка от тях е възможно да стане втора, трета и четвърта, посочи Ганев. Според него една четвърт от българите все още не са решили за кого да гласуват.

На пето място по доверие се нарежда БСП, а след тях са „Има такъв народ“. Няколко малки партии са с шанс да прескочат изборната бариера, но за тях е трудно да се прогнозира в този момент.

От тези резултати вадим извода, че при тази ситуация ще бъде трудно съставяне на правителство между две от формациите. Но дори и да постигнат 121 депутати, трудно ще се управлява. Оформят се три варианта: 1. Повторение на сглобката – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 2. ГЕРБ-СДС, ДПС и трети субект. З. Нови избори.

Много трудно могат да се открият политически варианти извън тези възможности. От кампанията зависи дали една формация може да загуби или да мобилизира нов вот. Но революционни промени не очаквайте. Избирателната активност се очаква отново да бъде ниска. Ще виждаме отново състезание между твърдите електорати, прогнозира Ганев.