Дянков: ГЕРБ ще победи с голяма преднина, ще избира между ПП-ДБ, ДПС и ИТН за правителство

0
89
Симеон Дянков

Той е категоричен, че няма да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Когато съм в България се срещам и разговарям с десни политици. С Борисов се срещнах два пъти. Имах срещи с Кирил Петков, с Христо Иванов. Последните месеци имах разговори с Делян Пеевски. Той е основен двигател по темата с помощта за Украйна в парламента, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването „Тази сутрин“.

Той уточни, че една от темите, по които разговаря с десните политици, е влизането на България в еврозоната.

В момента ГЕРБ и ПП-ДБ не си говорят. Познавам ги от дълго време. Преподавал съм на класа на Кирил Петков в Харвард. В момента не си говорят, но надявам се, че ще си говорят. До такива разговори ще се стигне след изборите, твърди финансистът.

Дянков отбеляза, че не е получавал покана за участие в служебния кабинет „Главчев“. „Той беше по-особен. Трябваше да се организира бързо. Не смятам, че служебното правителство ще продължи дълго“, каза още той.

Вярвам, че изборите ще бъдат конкретно определени. Няма да има само един начин за съставяне на правителство, както беше на предишните избори – ГЕРБ не може без ПП-ДБ и обратно. Очаквам, че ГЕРБ ще победи със значителна преднина. Ще има избор да работи с ПП-ДБ или с ДПС и ИТН. На мен ми се иска да работят с ПП-ДБ. В последните месеци и ИТН, и ДПС се държат като десни партии и има алтернатива, прогнозора Дянков.

Той подчерта, че няма да участва в листите за евродепутати или народни представители.

Дянков бе категоричен, че няма да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 г. „Ние няма да покрием критерия инфлация“, добави той.