„Газпром“ търси пари от България заради спрените доставки

0
117
Снимка: Газпром

По думите на Росен Христов най-големият проблем сега е скъпият газ, купен през август и септември миналата година

Русия търси пари от България заради спрените през миналата година доставки на природен газ. Това потвърди пред БНТ служебният енергиен министър Росен Христов. Той уточни, че в момента тече кореспонденция с „Газпром“ заради „определени претенции за определени суми“. Заради конфиденциалност Христов отказа да посочи каква е сумата.

„Искат да им платим нещо, което смятат, че им дължим. Водим консултации с компетентни юристи. По този договор нещата са под контрол“, уточни министърът.

Доставките на природен газ бяха спрени през април 2022-а, два месеца след началото на войната. Русия едностранно реши да промени договора и да поиска плащанията да се извършват в рубли. В началото на тази година срокът на договора изтече.

Росен Христов добави, че и сега страната ни купува природен газ от същите търговци, с които е работило и правителството на Кирил Петков. Той обаче уточни, че тогава не е имало търгове, на които да се предложи най-добра цена и също така не се е изисквал сертификат за произхода на природния газ. Затова имало и толкова големи надценки, заради които бившият енергиен министър Александър Николов беше обвинен от прокуратурата.

„Ние и в момента търгуваме с всички тези търговци, но не в тях е вината. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Те са получавали по-високи оферти и е нормално да сключат такава сделка. Същите търговци сега дават много по-добри оферти, отстъпките са до 10 пъти по-големи от тогавашните цени“, каза Христов.

По думите му най-големият проблем сега е скъпият газ, купен през август септември миналата година, тъй като той е нагнетен в газохранилището „Чирен“. Той обясни, че като започне да се вкарва в микса, това ще повлияе на крайната цена значително. Енергийният министър допълни, че България става сериозен фактор в региона при търговията на природен газ. Според него благодарение на договорите с Турция и Гърция за използване на терминали за обработка страната ни може да помага с осигуряването на втечнен газ за цяла Югоизточна Европа.