ГЕРБ предлагат връщане на пари от глобени шофьори, сбъркали цифри от регистрационния номер на колата за винетката

0
31
винетки
Снимка: архив

Освобождаването от административнонаказателна отговорност следва да става автоматично

ГЕРБ са внесли промени в Закона за движение по пътищата, с които да се върнат парите на шофьорите, неволно сбъркали регистрационния номер на колата си при закупуване на е-винетки. Това съобщи шефът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова във Фейсбук. Ето целият й пост:

Предлагаме промени в ЗДвП

През последната година се наблюдават редица случаи, при които граждани, които поради грешка в изписването на регистрационния номер на автомобила при закупуване на е-винетки, многократно са регистрирани като нарушители на Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Водачите на такива моторни превозни средства (МПС) разбират за това с голямо закъснение, след наложени многобройни компенсаторни такси, и случайно, когато са спрени от екипи на БГТОЛ.

На практика те са санкционирани многократно за грешката, която неволно са допуснали при изписване на регистрационния номер на МПС, без дори да подозират, че са нарушители.

При грешно изписване на регистрационен номер обаче на практика е налице заплатена винетна такса и не може да се третира по един и същи начин лице, което никога не е заплатило такава с лице, което е заплатило и неволно е изписало грешно номера на превозното средство. От това не би могло да настъпят вредоносни последици или щета за държавата, респ. фиска. Случаите на сгрешени винетки не бива да се приравнят със случаите изобщо на липса на платена пътна такса.

Затова предлагаме да се извършва корекция в следните случаи:

– при сгрешени до три символа

– при неизписването на символ от регистрационния номер на автомобил

Необходим е бърз и справедлив механизъм за възстановяване на недължимо платени суми за компенсаторни такси при корекция на сгрешени винетки. Предлагаме кратък срок за това – до 5 работни дни, като възстановяване на сумите може да се извърши или по банкова сметка, посочена в заявлението за корекция от собственика/ползвателя на превозното средство, а ако не е посочена – на каса.

Промяната в ЗДвП касае административнонаказателната отговорност, която не следва да се носи при коригиране на сгрешени данни на е-винетка съгласно предложения текст на чл. 10а, ал. 3б, изр.второ от ЗП. Освобождаването от административнонаказателна отговорност следва да става автоматично, без да се налага лицето да предприема каквито и да било действия за това.