ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ се разбраха за правителството, Денков и Габриел ще се сменят на премиерския пост на 9 месеца

0
124
Снимка: 24 часа

Двамата кандидат-премиери представиха договореното между 2-те коалиции

„Представихме състав на проектокабинет, за да покажем, че можем да управляваме държавата, ако се наложи.“ Това заяви кандидатът за премиер на ПП-ДБ акад. Николай Денков. Той и кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел застанаха заедно пред медиите, за да опишат договореното между двете първи политически сили – съвместно правителство с премиер на ротационен принцип.

Мястото на Мария Габриел в такъв кабинет е пределно ясно – тя може да помогне за реализиране на приоритетите ни. Членството в Шенген, еврозоната, изисква сериозна подкрепа от европейските ни партньори и не знам по-добър представител от нея, който да помогне за реализирането на кабинета, заяви Денков.

ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира широка конституционна платформа с парламентарна подкрепа. Като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца – в първите 9 месеца премиер ще е Денков, а вице и министър на външните работи – Габриел. За следващите 9 месеца двамата ще си сменят местата. В края на всеки от тези периоди премиерът подава оставка, двете групи я гласуват и подкрепят номинацията на другата група.

Промени в първоначалния състав и структура на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

Конституционна реформа; бюджет с 3% дефицит и запазване на социалните плащания; връщане на машинния вот и промяна състава на ЦИК; изработка на механизъм за избор на състав на регулатори; законодателни промени за освобождаване ръководствата на службите за сигурност от чуждо влияние.

Ако по някакъв начин изпълнението на програмата не върви, ще си подам оставката, гарантира Денков.

Мария Габриел започна с благодарност към всички партии, с които е водила разговор, но уточни, че с някои от тях различията били повече, отколкото сближаванията. Затова подчерта, че най-стабилно е правителство между двете партии.

Тя разказа, че лидерите на двете формации в последните 48 часа с разум и без емоции изработили формулата. А двамата с Денков изработили първия съвместен документ, върху който стъпват – Декларация за национално отговорно управление.

Правителството ще изпълнява съгласуваната управленска програма.

Ще се подготвят промени в конституцията, включително в състава и структурата на прокуратурата и ВСС, за които ще се търси мнозинство в парламента.

Очаква се Мария Габриел да върне празна папка на президента Радев за първия мандат и да има правителство с втория. Мария Габриел и акад. Николай Денков пишат проект за съвместно управление. Двамата подреждат заедно министерските позиции, без политици.

Договорената схема предвижда Денков да е първо министър-председател, Габриел – вице и външен министър. Позициите на премиер и вицепремиер ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 6 месеца.

За двете парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство./24 часа