ГЕРБ внесе доклада за „Боташ“: 10 месеца Денков и ПП/ДБ са знаели, че стотици милиони на гражданите изтичат, но „не са си мръднали пръста“

0
372
Жечо Станков

Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев

За да прекратя политическите спекулации внесох доклада за „Боташ“. Това обяви депутатът от ГЕРБ и председател на временната комисия по казуса Жечо Станков пред медиите в парламента.

ГЕРБ винаги е имал интерес този доклад да види бял свят, защото по времето на ГЕРБ таксите бяха десетократно по-малки от тези, които се плащат в момента. По времето на правителството на Денков, 10 месеца се вижда, че не са направили нищо по въпроса това да се промени. Стотици милиони на българските данъкоплатци са изтекли. Още на 3 август Денков казва: „Има пожари, с които се борим, като един от тях е договорът с „Боташ“. От 3 август до ден-днешен питайте Денков какво е направил, колко пъти е вдигнал телефона, колко преговори е провел? Никакви“, попита Станков.

Депутатът добави, че по времето на правителството на Кирил Петков, когато спират газовите доставки от „Газпром“, кабинетът продължава да плаща десетки милиони на компанията за капацитет по тръбата, въпреки че не тече газ.

„Внасяйки доклада, видях, че има колеги от „Продължаваме промяната“, които не са го разписали“, уточни Станков.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че докладът се внася, без да е налице правното становище на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ). От страна на БЕХ беше отправено писмено искане този доклад да им бъде предоставен, за да могат те да се произнесат, тъй като считат, че съществува потенциален риск за защита на националния имуществен интерес заради информацията, подчерта тя. По думите ѝ премиерът Денков дължи отговор на българското общество какво е направил неговият енергиен министър, за да защити интересите на България по този договор.

„Освен че нищо не направиха, сега поставят под угроза финансовия интерес на България с това, че не изчакаха правното становище на БЕХ. Безотговорно поведение на ПП-ДБ и на предходното правителство на Николай Денков“, каза Теменужка Петкова.

„ПП се държат сякаш са паднали от небето. Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството“, посочи Делян Добрев (ГЕРБ-СДС). Той коментира, че 10 месеца „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са имали цялата власт в това правителство и са знаели, че плащаме милиони на ден, но „не са си мръднали пръста“. Добрев каза, че след тяхното тригодишно управление са докарали нарочно „Булгаргаз“ пред фалит. По думите му най-големият им спонсор е вторият най-голям търговец в България. През тези 10 месеца те си кротуваха за договора с „Боташ“, за да може „Булгаргаз“ да загуби стотици милиони и пазарен дял и техният спонсор да им вземе бизнеса, добави Добрев.

„Днес ми казват къде бил докалдът – при пътната карта. Въпросът не е в доклада. Последните 3 години те направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес“.

По думите на Делян Добрев, ако „Боташ“ осъдят България – те няма да осъдят държавата, а „Булгаргаз“, който и без това е пред фалит./Трибюн