Гешев към Надежда Йорданова: Ако бях на мястото на Малинов и Путин, щях да съм доволен, че закрихте специализираната прокуратура

0
629
Гешев на изслушването в комисията снимка: 24 часа

Прокуратурата не може да се съобразява с това кога се раздават мандатите за съставяне на правителство, отговори главният прокурор на обвиненията, свързани с делото „Нексо“. Той съобщи, че към криптобанката е имало транзакции от руски фирми

С удоволствие ще се явя и в пленарната зала, защото трета година отчетът на главния прокурор, на ВАС, на ВКС не са изслушани в зала и с удоволствие ще ви уведомя за свършената от нас работа, както и за пречките, които срещаме в борбата с престъпността“, заяви в началото на Комисията по правни въпроси главният прокурор Иван Гешев, цитиран от Tribune. Той допълни, че това ще покаже, че Народното събрание наистина иска една истинска съдебна реформа, а не преследване на конюнктурни или други интереси.

Иван Гешев припомни, че още преди години от прокуратурата са внесли своите предложения за наказанията за дрогирани и пияни шофьори, които ежедневно убиват хора по пътищата. „За нас като прокуратура и за вас като народни представители би трябвало приоритет да е животът и здравето на хората“, допълни той и припомни, че НК е изключително остарял.

„Във всяка една реформа е важно да се констатират реалните проблеми, но от това което виждам като законопроект от страна на правосъдното министерство, силно се съмнявам в правния капацитет, защото се вижда непознаване на конституцията“, заяви главният прокурор.

От групата на ГЕРБ-СДС попитаха какво се случва със сигнала, подаден до прокуратурата за посредниците при закупуването на природен газ по времето на кабинета „Петков“, като припомниха, че по онова време вътрешен министър е бил Бойко Рашков, но проверка от страна на МВР така и не е била направена.

Главният прокурор отговори, че няма задължение да знае и да следи досъдебните производства, защото след реформата на Христо Иванов, докато е бил правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов, главният прокурор е само административно лице. Гешев заяви, че доколкото е наясно, има образувано досъдебно производство и колегите от прокуратурата и НСлС, когато имат достатъчно данни ще дадат повече информация. Той допълни, че при едно следващо изслушване е добре да бъде запознат с въпросите на народните представители и при спазване на следствената тайна и разрешение от наблюдаващия прокурор да даде информация.

Бойко Рашков пък порица главния прокурор, че не се отнася с нужното уважение към депутатите и тяхната компетентност, и допълни, че не можело всички депутати да бъдат перфектни юристи. Гешев отговори, че е имал предвид екипа на правосъдното министерство.

По случая Nexo Иван Гешев заяви, че е по-запознат, тъй като са го търсили за коментар от „Франспрес“ и е получил разрешение от наблюдаващия прокурор. „За разлика от САЩ в България не се прие закон за лобизма. Ние знаем, че например Цветан Василев си е наел хора, лобисти, които да защитават интересите му, но дотам. Аз мога само да предполагам дали, когато някой влиза в джип, си говори за културни ценности. Целия си живот съм прекарал в следствието и прокуратурата, дори вие г-н Рашков сте ме назначавали, а после ми търсихте дипломата, малко на археология ми прилича.

Това, което знам и аз, може да прочетете и в една сериозна медия като „Капитал“ и мога да потвърдя, че английското ФБР също участва в това разследване.

Действията са планирани още преди Коледа, казвам това във връзка с някои интерпретации. Последните две години постоянно сме в раздаване на мандати и преговори, като вие знаете, съдебната власт не може да се съобразява с политическите процеси. Работим с международни партньори, разследването започва от САЩ, става дума за пране на пари и измами, като тези дни ще се свържа и с главния прокурор на Ню Йорк.

Водим преговори с една от четирите големи одиторски компании в света, получихме предложение от швейцарска компания за преследване на криптовалути, за оказване на помощ“, заяви по казуса Nexo главният прокурор, като уточни, че за това ще са необходими средства и се надява дали редовно или служебно правителство да ги осигури, за да се научи цялата истина.

„Установени са транзакции от руска борса към „Нексо“, както и транзакции към лице, свързано с терористичната организация Хамас. Българските служби за сигурност твърдят, че са засечени трансфери на средства с неизвестен произход към част от обвиняемите лица“, заяви още Гешев.

По отношение на войната по пътищата главният прокурор заяви, че страната ни е една от водещите в тази черна статистика. Той подчерта, че прокуратурата е една от малкото останали стабилни институции, хората търсят помощ, но тези, които могат да променят ситуацията, са именно народните представители. Гешев даде пример с европейското законодателство и Австрия където в момента се дискутира за превишение на скоростта да се отнема превозното средство, а в България говорим за пияни и дрогирани. „Дори не говорим за отнемане, може да се дерегистрират и този, който е нарушил закона, да си го ползва за склад“, заяви още той. Гешев засегна и темата за отказа да се дава кръвна проба, като в редица европейски държави това е абсолютно задължение, докато в България всеки един може да откаже.

Надежда Йорданова от ДБ попита за съдебното производство срещу Николай Малинов и връзките му с Русия. Иван Гешев припомни, че по този казус са работили специализираната прокуратура и съд, като именно Йорданова е била флагман за тяхното затваряне. Какво се случва към днешна дата и къде е делото той няма представа.

„Ако бях на мястото на Малинов и Путин щях да съм доволен от закриването на специализираната прокуратура. Може би е низ от случайности, че делата срещу руските шпиони се водеха именно там, че една от адвокатките, която защитава интересите на Nexo, също искаше закриването на спецпрокуратурата. При предишната система, която върнахте, подобни дела за шпионаж нямаше. Предупредих ви какви ще са последствията при закриването на спецправосъдието“, заяви Гешев и допълни, че не знае къде са отишли делата.