Гешев: Наказателният кодекс от времето на Живков е негодно оръжие за борба с престъпността

0
35
Иван Гешев Снимка: архив

Притеснени сме от завръщането на всякакви видове престъпност, които смятахме за забравени, каза главният прокурор

Сериозен проблем е формалистичният български наказателен процес. Наказателният кодекс е остарял, той от времето на Тодор Живков, от 1968 г., и е негодно оръжие за борба с престъпността. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на влизане в парламентарната правна комисия, съобщава NOVA.

По думите му последствието от закриването на спецправосъдието е, че почти всеки ден виждаме катастрофи и чувствително повече водачи, управляващи под въздействието на наркотици.

„Имам намерение, когато имам възможност, да се явявам в НС. МВР намали темпа си на работа – за миналата година имаме 30-40% спад на уведомяването на спецпрокуратурата – това значи, че не са разкрити огромен брой престъпления“, подчерта Гешев.

„Сред важните въпроси за нас са законодателната дейност, за които прокуратурата има притеснения. Има сериозна опасност закриването на съда „Антимафия“ да доведе до амнистия на организираната престъпност, шпионажа и престъпленията против републиката. Също и корупцията по високите етажи. Ще засегне и структури като евроджъст. Притеснени сме от завръщането на всякакви видове престъпност, които смятахме за забравени, в частност наркоразпространението“, сподели той.

Според него преди 2 години са били представени експертни предложения – да се отнема МПС на водач, употребил наркотични вещества. „От 30 случая годишно са нараснали на над 3000 досъдебни производства“, разкри Гешев.