Главчев прие официално поста от бившия министър на външните работи

0
20
Димитър Главчев и Стефан Димитров Снимка: МС

Иван Кондов ще бъде назначен за заместник-министър, а за постоянен секретар на МВнР – Светлан Стоев

Служебният премиер Димитър Главчев прие поста служебен министър на външните работи от Стефан Димитров. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В сградата на Министерството на външните работи (МВнР) Главчев проведе и работна среща с ръководния състав на ведомството. Разчитам на Вашия професионализъм в ежедневната работа, посочи Главчев и открои провеждането на честни избори като водещ приоритет на служебния кабинет.

Външното ни министерство за първи път ще провежда избори “две в едно” – за национален и за европейски парламент, което е допълнителна предпоставка за сериозна мобилизация, добавят от МС. В рамките на срещата Главчев оповести и номинацията на Иван Кондов за заместник-министър на външните работи, като заповедта му за назначаване на поста предстои да бъде подписана в най-кратък срок. За постоянен секретар на МВнР ще бъде назначен Светлан Стоев.

Вчера президентът Румен Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи. Това се случи, след като от Министерския съвет съобщиха, че служебният министър-председател предлага от длъжността служебен министър на външните работи да бъде освободен Стефан Димитров и поста да поеме Димитър Главчев.

В края на миналата седмица Румен Радев обяви, че в понеделник сутрин ще направи последен разговор със служебния премиер за предложените промени в служебния кабинет. По-късно Главчев отговори, че е предложил на президента да поеме поста на служебен министър на външните работи.

Миналата седмица служебният премиер направи две предложения за промяна в персоналния състав на служебното правителство. Той предложи Стефан Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, както и Георги Тахов да замени Кирил Вътев на поста министър на земеделието и храните. Даниел Митов обаче оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи, а в интервю за БНТ в петък Димитър Главчев каза, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста.