Главният прокурор на САЩ пред Камарата на представителите: Байдън е умствено пригоден за президент

0
49
Джо Байдън

Президентът няма никакви увреждания, заяви Мерик Гарланд

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд защити умствената пригодност на президента Джо Байдън и каза на законодателите в комисия на Камарата на представителите, че той умело се справя както с външно-, така и с вътрешнополитическите въпроси, предаде Ройтерс.

„Президентът няма никакви увреждания“, заяви Гарланд пред подкомисията по бюджета. „Виждал съм как той умело ръководи срещи със служители и членове на кабинета по въпроси от външната политика, както и на военната стратегия и политика“, продължи той и посочи, че Байдън е действал решително при вземането на решения за отбраната на страната. „Имам пълно доверие в президента“, добави Гарланд.

Главният прокурор за първи път публично сподели мнението си относно умствената пригодност на 81-годишния Байдън, който е най-възрастният президент в историята на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Според социологическите проучвания възрастта на Байдън е основен проблем за избирателите на фона на усилията му да спечели втори мандат на президентските избори на 5 ноември срещу 77-годишния си съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп.

Въпросът за умствената пригодност се превърна във важна тема в тазгодишната предизборна кампания, тъй като Байдън и Тръмп са двамата най-възрастни мъже, избирани за президент.

Според проучване на Ройтерс/Ипсос от септември 77% от респондентите са съгласни с твърдението, че Байдън е твърде възрастен, за да работи в правителството, а 56% от респондентите смятат същото за Тръмп.

В доклад от февруари на специалния прокурор от правосъдното министерство на САЩ Робърт Хър имаше информация, според която президентът страда от загуба на памет, но Белият дом категорично оспори доклада, припомня Ройтерс.

Гарланд отказа да коментира заключенията на Хър за паметта на Байдън. Той обаче се позова на собствените си наблюдения, основаващи се на опита му като член на кабинета и Съвета за национална сигурност.