Главният прокурор на Северна Македония: До дни ще завърши идентификацията на загиналите

0
19
Любомир Йовески /вляво/

Съдебна медициан е готова с анализа на ДНК материала от близките, увери Любомир Йовески

Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески заяви, че жертвите на катастрофата на АМ „Струма“ в България ще бъдат идентифицирани много скоро, съобщава агенция МИА.

В интервю за телевизия Сител Йовески каза, че следователи и един прокурор от България ще посетят Северна Македония, за да вземат материалите от съдебна медицина, които са взети от роднините на загиналите, и извършените ДНК анализи, които след това ще се сравнят с аутопсията на загиналите лица в България и техния ДНК анализ.

„Изцяло е завършено вземането на материал и са извършени ДНК анализите. Аз имам уверение от съдебна медицина, че тези материали ще бъдат изцяло осигурени, за да може да се предадат на следователите в България. Вярвам, че това ще стане бързо. И българската, и македонската страна работят за това колкото се може по-бързо да бъдат пренесени останките в страната и да бъдат предадени на техните близки. Установяването на самоличността на загиналите в катастрофата няма да трае дълго. Очаквам в следващите няколко дни този процес да завърши“, каза Йовески.

„Аз имам информация, че аутопсиите в България са извършени, направени са ДНК анализи на загиналите. Там ще трябва само да се сравнят тези данни, вярвам, че този процес няма да отнеме повече от няколко дни“, допълни той.

Във връзка с информацията, че автобусът е бил напуснат от 8 пътници, той каза, че според казаното от един от пътниците, които са в болница, това е вярно.

„Да, вярна е информацията, че автобусът е бил напуснат от 8 пътници, това е информация от пътника, който е в болницата и който счупил задното стъкло на автобуса. Бе казана такава информация, но това е само негова забележка, вярвам, че тези обстоятелства ще се уточнят въз основа на материалните следи“, каза прокурорът.

Той посочи, че има информация, че пътниците в четирите автобуса, които заминали заедно на пътуването, често сменяли своите места, някои от тях се прехвърляли от един в друг автобус, когато спирали на бензиностанции или да почиват.

Йовески добави, че на мястото на катастрофата се е срещнал със собственика на компанията „Беса транс“, но не е разговарял с него, тъй като все още не се знае какво качество ще има той в процедурата.

Главният прокурор на Северна Македония посочи, че българските прокурори са уверили, че ще осигурят цялата необходима документация за процедурата. От фирмата „Беса транс“ е иззета пълната документация за това пътуване на четирите автобуса, иззети са и компютрите, които ще бъдат проверени, каза Йовески.

Той сподели още, че когато е бил на мястото на катастрофата, е видял четири пластмасови туби, които са били празни и изобщо не са били повредени. „Тубите бяха в задната част на автобуса, но следователите ме информираха, че те са били в пространството до мотора, върху който има празно място и са стояли там. Тази част от автобуса е най-малко повредена. Частта до мотора изобщо не е била обхваната от пожара“, каза Йовески и допълни, че българският прокурор, който води случая, е отрекъл, че в тези туби е имало бензин.