ИТН при Радев: В тази тежка обстановка политически отговорно е да има кабинет

0
73
Снимка: Трибюн

Президентът поздрави партията на Слави Трифонов, че от отпаднала партия отново са в парламента

„Явно това е резултат от вашата работа с избирателите ви и заявката, че ще бъдете контрольор в този парламент. Чух, че описвате политическите процеси с езика на аритметиката, а и на геометрията – надявам се да не се налага да искате да си говорим с езика на стереометрията, комплексните числа и размитите множества“, заяви президентът в последния кръг консултации днес.

Президентът попита представителите на ИТН каква е тяхната степен на принадлежност към идейното обединение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Вие как се вписвате в това размито множество? Това е важният въпрос – за съставянето на правителство, защото знаем, че България има нужда от работещ парламент и редовно правителство с ясни ангажименти и цели“, отбеляза Румен Радев.

„При нас не се налагат щампи. Убеден съм, че не е само това завръщане, а ще се разминем по стълбата нагоре с някои партии, които бяха по-високо. Ще се срещнем, когато те слизат надолу. Има и сериозни съмнения дали по-предните избори са били достатъчно честни предвид репликите между БСП и ПП вътре в парламента. Изпитваме съмнения относно това“, коментира Тошко Йорданов.

По думите му политически отговорно е да има кабинет, защото поне ще може да се опита да се справи с проблемите в страната. „Що се отнася до това новосформиращо се мнозинство ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ – ние сме опозиция на тази конфигурация“, допълни той. Йорданов заяви, че ИТН ще упражняват контрол и ще посочват грешките.

„Факт е, че законите по плана за възстановяване трябва да бъдат приети, а някои неща трябва да се предоговорят. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат намерения в законодателната сфера, това са красиви лозунги без съдържание. Не подкрепяме развитие на геотермална енергия за добиване на ток. Не подкрепихме и странното решение на ПП за завода за батерии“, обясни Йорданов.

Според ИТН, ако няма редовно правителство, не трябва да се приема нов бюджет.

„Това са т.нар. сватбарски бюджети, с които партиите си правят пиар и залагат разходи, които не е ясно откъде ще дойдат. Това е вредно за държавата и по-добре би било да се справим с настоящия бюджет”, каза още Тошко Йорданов.