Измамници прибират обезщетения за безработица за фиктивна работа във Франция

0
35
Снимка: архив

Според работодатели схемата ощетява държавата с десетки милиони

За нова измамна схема сигнализират работодателски организации. Българи заминават организирано във Франция и биват назначени фиктивно във фирма на минимална работна заплата. Хората трябва да останат там седмица, след което да се върнат в България. Тук се регистрират в Бюрото по труда и започват да получават обезщетения за безработица.

При такива обстоятелства цяла година българските власти могат да изплащат по 1800 лв. месечно на човек. Минималната работна заплата във Франция е над 3000 лв., обясни председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. „Като вземем 60% от нея, се получава максималният размер на компенсацията у нас”, допълни той.

Адвокати организират схемата у нас. Подозренията са, че фирмите, които фиктивно наемат наши сънародници, са регистрирани от юристите. Според работодателите тази схема усложнява и без това трудната ситуация с намиране на персонал у нас. Сигнал за схемата е подаден и до френския посланик у нас, но до момента няма отговор.

Според Велев българите, които получават обезщетения по тази схема, са хиляди, а държавата е ощетена с десетки милиони левове. „Най-голямата загуба тук не са парите, а новият морал, който се въвежда”, смята той.

Заместник-кметът на Разлог Христо Зайков обясни, че проблемът с намиране на кадри в района е много сериозен. По думите му масово хората искат да работят „на черно”, за да продължат да взимат пари от Бюрото по труда.