Израел нареди преместване в рамките на 24 часа на над милион палестинци в южната част на ивицата Газа

0
79
Град Газа

Това подсказва, че предстои военна операция на място

Организацията на обединените нации (ООН) е била информирана от израелската армия за заповед за „преместване“ на около 1,1 млн. души от северната част на ивицата Газа в южната в рамките на 24 часа.

„Малко преди полунощ местно време днес [четвъртък, 12 октомври], служителите на ООН в Газа „бяха информирани от офицерите си за връзка с израелската армия, че цялото население на север от Вади Газа трябва да бъде преместено на юг в рамките на 24 часа, т.е. около 1,1 млн. души“, заяви Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН. Той добави, че евакуация в такъв мащаб е „невъзможна без опустошителни хуманитарни последици“.

В изявлението си Дюжарик подчерта, че ООН призовава заповедта да бъде отменена, за да се предотврати превръщането на това, което „вече е трагедия“, в „катастрофална ситуация“. Той изтъкна, че заповедта на израелската армия засяга и всички служители на ООН и хората, приютени в обекти на ООН, включително училища, здравни центрове и клиники.

Съобщението на Израел подсказва, че предстои военна операция на място.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в петък следобед във формат на закрити консултации. САЩ, Обединеното кралство, Китай, Русия и Франция са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.