Калин Стоянов: Всички политически партии залитат към купуване на гласове

0
28
Калин Стоянов

Над 20 000 служители на МВР са били ангажирани с изборите

„В днешния ден 15 600 служители на МВР бяха ангажирани с охраната на изборните секции, а останалите около 600 човека отработваха сигналите, които получавахме“, каза пред БТВ вътрешният министър Калин Стоянов.

По думите на министъра от МВР са успели да запазят честността и сигурността на вота днес.

„Аз считам че успяхме да се справим с тези избори. От началото на предизборната кампания до момента в структурите на министерството са постъпили общо 583 сигнала, като в това число влизат както за евентуално купен вот, така и други видове нарушения на изборното законодателство. Образуваните досъдебни производства са точно 100“, каза още той.

А на днешния изборен ден МВР са получили общо към 180 сигнали. Служителите на Вътрешно министерство обаче за първи път са се сблъскали с необичайна практика при подаване на сигнал за нарушение.

„Това не се беше случвало до момента. Някой подава сигнал и момента, в който отидем и започнем да извършваме проверка срещу този, за когото е подаден сигнала, веднага получавахме контрасгинал. Това е много странно, но въпреки това успяхме да отработим всички сигнали“, обясни министър Стоянов.

За точното преброяване на гласовете ще гарантират от МВР.

„Нашето работно време не приключва в 20:00 ч. Имаме ангажимент да направим съпровод на съответните книжа и машините до приключване на целия изборен процес“, каза още той.

„Има явлението купуване на гласове и ние няма как да го изкореним от дъно, но правим всичко възможно да го ограничим. Всички от политическите партии залитат към този способ – купуването на гласове“, заяви министърът.

Той даде отговор и на критиките към него за изборни злоупотреби и купуване на гласове още от започването на предизборната кампания.

„Категорично заявявам, че чадър не е имало към нито една политическа партия и формация и се надявам през следващите дни лидери на отделни политически партии да не оправдават своите резултати с МВР, както чухме назад във времето“, каза още Стоянов.