Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш

0
17
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

От утре се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на заразата

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

„Актуализацията на имунизационния календар, за която говорихме и обещахме, вече е факт. Наредбата е обнародвана в „Държавен вестник“ вчера. С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюша, както и за задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провежда от навършване на шестседмична възраст. Имунизацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари, както и досега, и за това са изпратени съответните указания до регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и Националния център по заразни и паразитни болести“, разясни служебният министър на здравеопазването.

Кондева посочи, че на интернет сайта на Министерството на здравеопазването днес е публикувана заповедта за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица. В страната започна и информационна кампания, уточни министърът.

„Имунизацията на бременните е еднократна и е по желание. Ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области. Съвместно с „Информационно обслужване“ сме начертали интерактивна карта, в която са посочени областите, местата за поставяне на ваксина и телефоните за връзка. Препоръчваме бременните, които желаят да се ваксинират, да се свързват чрез тези телефони“, каза още Галя Кондева.

 

При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала; да се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив, се допълва в заповедта. Посещение в детското заведение или в училище е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, че детето не е заразно болно.

Националният център по заразни и паразитни болести, регионалните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да организират възможността за извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш, се допълва в документа. Лекарят, със съгласието на болния или на негов родител, настойник/попечител, може да вземе клинична проба (назофарингеален секрет) за провеждане на безплатно лабораторно изследване по метода RT-PCR и да я изпрати, чрез регионалната здравна инспекция, на територията на областта, на която работи, до Националния център по заразни и паразитни болести или на регионална здравна инспекция.

Всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане, се добавя в заповедта.