Карадайъ пише във фейсбук от Турция, хвали Доган

0
231
Мустафа Карадайъ

Постът му е по повод падането от власт на Тодор Живков

Бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ се появи в публичното пространство за първи път от 23 октомври насам. Тогава бе последната му публична изява, а както стана ясно тази седмица в този ден той е подал и оставка от поста лидер на ДПС.

10 ноември – знаковата дата, на която бе свален комунистическият диктатор Тодор Живков, стана причина Карадайъ да наруши мълчанието си. И той го направи като публикува във фейсбук похвала за почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„Днес се навършват 34 години от падането на тоталитарната власт в България. След години историята ще отчете приноса на ДПС и г-н Доган за победата на демокрацията и за мирния преход в нашата родина!“, написа във фейсбук профила си депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ. Това са първите думи на бившия председател на ДПС след оставката му.

Карадайъ очевидно е в Турция, става ясно от друг негов пост. Той е пред паметник на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС. Ходът на Карадайъ бе прогнозиран от много негови съпартийци. На рождения му ден почетният председател на ДПС Ахмед Доган му пожела мяра в личния живот и в политиката, което мнозина разгадаха като жълт картон от негова страна към лидера.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган пое оперативното ръководство на партията до свикването на национална конференция. Очаква се тя да е през януари или февруари.

„Това е решение на председателя, мандатът му изтичаше на 12 декември, той е взел решение да го направи по-рано от това, не е нищо особено“, така съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира оставката на Карадайъ. По-късно пък стана ясно, че Делян Пеевски оглавява парламентарната група на ДПС – вече еднолично.

Пеевски стана съпредседател на групата на движението на 16 октомври. Преди това председател на групата бе партийният лидер Мустафа Карадайъ, а Пеевски бе обикновен член. Традицията е начело на ПГ да са и партийните лидери, затова и до момента на поста са били само трима души – Ахмед Доган, Лютви Местан и Карадайъ.

В четвъртък оставка от поста зам.-председател на централния съвет на ДПС подаде Ахмед Ахмедов. По същото време от партийния сайт изчезна цялата информация за състава на ръководните органи на ДПС. Липсват секциите за председател, членове на Централния съвет и на оперативното бюро. Мотиви за оставката му не се дават.

Източник: 24 часа