Картината на Полък, открита у нас, е част от личната колекция на Николае Чаушеску

0
117
Джаксън Полък

Разследващите в Гърция предполагат, че тя е крадена и е направен опит да се продаде у нас

Картината на Джаксън Полък, която беше открита у нас от ГДБОП, е оригинал – това сочат експертизите към момента, заяви пред БНТ главният секретар на МВР Петър Тодоров.

„Това е една много успешна акция, в която участваше и ГДБОП. Това е международна операция с участието на Европол, Гърция и други държави. За голяма наша радост успяхме да установим и задържим картината и към настоящия момент експертизите показват, че тя е оригинал“, добави Тодоров. Платното е било открито у нас след акция на ГДБОП, макар че не е ясно как то е попаднало в България.

Разследващите в Гърция предполагат, че тя е крадена и е направен опит да се продаде у нас. Източници на БНТ съобщиха, че картината е намерена при български художник, който не е широко известен на публиката. Той е бил задържан за 24 часа. Обяснил, че само съхранява тази картина и чака да получи указания кога, къде и на кого да я предаде.

Тази сутрин в ефира на бТВ арт консултантът Десислава Зафирова бе категорична, че ако се докаже на 100 %, че картината е на Джаксън Полък, цената й няма да е под 50 милиона евро.

Тя обясни, че нито една галерия в света не може да потвърди автентичността освен фондацията „Джаксън Полък“. Към тях трябва да се подаде заявка и да се направи експертиза, която ще е и безплатна.

Междувременно БНТ съобщи, че картината на Джаксън Полък, открита у нас от ГДБОП, е част от личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску. Това личало от печат на румънски език на гърба на картината.