Киев привика посланика ни заради думите на Радев, че Крим е руски

0
155
Киев

Недопустимо и неправилно е изказването на българския президент, казват от МВнР на Украйна

Украинското външно министерство извика българския посланик в Киев във връзка с изказването на президента Румен Радев за Крим, съобщиха украински медии, цитирани от „Труд“.

„Министерството на външните работи очаква президентът на България Румен Радев да опровергае изказването си за Крим“, се казва в изявлението на официален Киев, цитирано от „Українськi Новини“.

„На 19 ноември посланикът на България в Киев Костадин Коджабашев беше поканен в Министерството на външните работи на Украйна. Украинската страна предаде на посланика позицията на нашата държава за неправилността и недопустимостта на изявленията на президента на България Румен Радев относно Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни дебати“, отбелязват от пресслужбата.

Украинската медия припомня думите на Радев, че санкциите срещу Русия са неефективни и Крим вече е руски.

От МВнР в Киев подчертават, че думите на Радев не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и остро се разминават с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

От министерството съобщават още, че посланик Коджабашев е уверил в неизменната позиция на България по отношение на подкрепата за териториалната цялост на Украйна, включително Крим като неразделна част от територията на Украйна, и усилията за деокупация на полуострова.