Кирил Петков: Радев не може да играе с освобождаването на Гешев, да издаде бързо указ

0
163
Кирил Петков

Надяваме се да няма следващ главен прокурор, каза лидерът на „Продължаваме промяната“

Не трябва да сме щастливи от този резултат. Това бе само една добра стъпка, но трябва да продължим усилията. Ние се надяваме да няма следващ главен прокурор, да няма такава длъжност в България. Това обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред Нова телевизия в коментар на решението на ВСС от понеделник да отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор.

Указът на президента Румен Радев за освобождаването на Иван Гешев трябва да се издаде бързо. Това не може да е тактическа игра на президента, заяви Петков по повод очакванията, че Радев ще забави указа за освобождаване на главния прокурор. Президентският съветник Александър Маринов обяви в края на седмицата, че Радев ще поиска да чуе Конституционния съд, преди да издаде указа си.

„Промяната е бавна, но единственият механизъм е през институциите. Когато преди година и половина заложихме в плана за възстановяване условия за разследване на главния прокурор беше посята реформата. Това създаде конфликт в съществуващата система, защото главният прокурор не искаше това да се случи. Той се притесняваше, че разследването ще е срещу него, вероятно има от какво да се притеснява. Когато Гешев започна да действа срещу тази реформа, той излезе от прокуратурата и тогава Мария Габриел каза, че ще го сменим“, даде пример Петков.

„Продължаваме промяната“ иска да направи комисия по проверка на исканията на депутатски имунитети, каза още Петков. В понеделник бе поискан неговия имунитет, а преди това и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Комисията ще заседава открито и начело няма да е нито депутат от ПП, нито от ГЕРБ, обясни Петков. Тази комисия ще отвори казуса, ще изнесе абсолютно всички документи, за да видят хората дали прокурорите не се ползват за политическа бухалка, разясни той. Запитан дали може начело да застане Делян Пеевски от ДПС, Петков отвърна, че не вярва. Вместо това посочи като варианти за излъчване на председател БСП или „Възраждане“.

Петков е категоричен, че ще си даде имунитета преди решението на комисията, за да видят гражданите, че тя не се ползва за чадър.

Според Петков тази комисия ще бъде сформирана още в сряда.

Депутатите ще си понесат отговорността, но всеки прокурор който прави политически движения ще знае, че ще бъде гледан под лупа, заяви още съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

ПП-ДБ ще поканят абсолютно всички парламентарни партии за промените в конституцията, заяви Петков на въпрос за отношенията на водената от него коалиция с ДПС.

Все още ПП-ДБ и ГЕРБ не са направили борд по назначенията на втория етаж на властта и регулаторите. В момента темата е назначението на областните управители, след като в понеделник всички назначени от служебния кабинет подадоха оставки. Новите областни няма да са политически лица и членове и има съгласие с ГЕРБ, заяви още Петков. Според него и при назначенията на регулаторите ще трябва да се отстъпи от политическите желания и няма да има разпределение по квоти.