Клипове на очевидци на смъртоносната гонка в Ст. Загора започнаха да изчезват от социалните мрежи

0
79
Снимка: фейсбук

По информация на NOVA на кадрите се виждат полицаи, погазващи служебната дисциплина

Ново развитие на случая с полицейското преследване в Стара Загора, при което почина бившият шампион по борба Пламен Пенев. Областната дирекция на полицията обяви, че двама полицаи са отстранени от длъжност. Става дума за младши инспектори, за които са образувани дисциплинарни проверки. Това става пет дни след трагедията и ден, след като ръководството на полицията в Стара Загора убедено защитаваше колегите си, като обяви, че няма данни за превишаване на права от тяхна страна, припомня Нова тв.

Междувременно стана ясно, че починалият след преследването Пламен Пенев е имал психиатрични проблеми и е настаняван принудително в психиатрия. Оказа се, че има полицаи, които по информация на NOVA са заснети грубо да погазват служебната дисциплина.

Както и самите роднини на починалия коментираха, граждани бяха заснели много клипове по време на самата гонка и изваждането на Пламен Пенев от автомобила. Странно обаче тези клипове започнаха рязко да изчезват от социалните медии и дори медиите не можаха да свалят всички кадри. Някои от тях бяха доста показателни за неуместното поведение на полицаите. Очевидно обаче тези клипове – или поне част от тях, са били прегледани от полицията, което по информация на NOVA е и основната причина да се стигне до отстраняването на двамата младши полицейски инспектори.

Потвърдена беше и изтеклата информация, че Пламен Пенев страда от психиатрични заболявания.

„Искам да подчертая, че разпространяването на чувствителна медицинска информация, каквато е психиатрична диагноза, информация за хоспитализация, която вчера стана масово известна и във социални мрежи, и по медии – е крайно неетично и нередно. Човек има право на конфиденциално отношение в тази сфера и не е редно, както спрямо починалия, така и близките, такава информация да бъде разпространявана.”, заяви в ефира на „Здравей, България” доктор Иван Добринов.

И допълни: „Тук се появи още един много сериозен проблем, за който говорим от години. Това е липсата на една система за обхват на хората с психични проблеми, тъй като голяма част от пациентите с психиатрична патология имат хронично рецидивиращи болести. Това означава, че следващото влошаване е въпрос на време – дори, ако човек, овладял острия си епизод, не полага активно усилия за поддържане на здравословното си състояние”.

Доктор Добринов подчерта, че хора с психиатрични заболявания не се проследяват диспансерно, когато са в ремисия.