Корпулентните Мирчев и Иванов ще бранят с телата си Радев в Турция, но вижте какво написа новият Шиши преди 4 месеца

0
717
Иво Мирчев Снимка: фейсбук/БТВ

Само за няколко месеца се обърнаха на 180 градуса за „турските гласове“

Само за няколко месеца Христо Иванов и Ивайло Мирчев се обърнаха на 180 градуса. По всичко личи, че близкото им приятелство с Мая Манолова им се е отразило. Най-новата приумица на двамата е, че с група от разпадащата се ДБ ще ходят да следят изборите в Турция. От съседната ни държава идвали „опасни“ сигнали за гласуването и те се чувстват длъжни да „опазят“ вота за Румен Радев.

Преди минути Ивайло Мирчев обяви, че заминава за Турция, където ще се зареди да наблюдава как българските граждани ще упражнят правото си на вот по повод президентския балотаж. Същият Мирчев обаче явно забравя, че следите в интернет на написаното от него не могат да бъдат изтрити. Нито пък думите, изречени от тях от парламентарната трибуна, когато те внесоха изменение в Изборния кодекс да отпаднат ограниченията за изборните секции в чужбина.

Понеже политиците не са особени привърженици на фактите, както сме ние журналистите, чувстваме се длъжни да припомним на Ивайло Мирчев, Христо Иванов, Антоанета Цонева и компания как само преди няколко месеца защитаваха свободното гласуване в Турция.

„Никой в тази зала не може да представи числа, които да защитят тезата, че вотът от Турция може да залее изборите“, обявява на 29  април Антоанета Цонева от трибуната на Народното събрание, докато защитава измененията в Изборния кодекс.

Дни по-рано, на 16 март тази година, ДБ пуснаха видео. В ролята на оператор е Мирчев, а пред камерата Цонева и Христо Иванов. Ето какво казва лидерът в оставка на ДБ: „Намираме се пред Народното събрание и се включваме, за да съобщим, че внесохме писмено искане до председателката на Народното събрание да упражни своите правомощия по чл. 78 от Конституцията и да свика на сесия Народното събрание.

Внесохме законопроект-предложение, с което народните представители да отменят ограничението за броя секции, които се откриват в чужбина и по този начин да направят възможно гласуването на всички онези безпрецедентни като брой български граждани в чужбина, които поискаха да упражнят своето конституционно право на глас. Твърдим, че тези ограничения са противоконституционни. Твърдим, че те са антидемократични и действаме за това Народното събрание да се събере и да премахне това ограничение“.

Явно кръговратът на живота си казва думата, защото с днешна дата Иванов, Мирчев и компания повтарят думите на омразните им патриоти, на които се подиграваха преди време.

„В кампанията псевдопатриотите надигаха страшен вой за „гласовете от Турция“, новите секции там, огромното влияние, което щели да окажат на резултата от изборите. Общото нарастване на гласуващите в Турция е ниско, неотговарящо на броя новоразкрити секции и заплахите от бг „патриотите“. Резултатът на ДПС в България също е разочароващ“, пише в своя фейсбук профил Мирчев на 14.07.2021 година. Интересно каква заплаха вижда с днешна дата или не му харесва, че след два провалени парламента ДПС имат повече гласове на последните избори, а ДБ се нареди 6-то място с малко над 6%.

Не може да се отрече със сигурност, че е трогателно от страна на Мирчев и Иванов, които са готови с телата си да пазят процентите на Румен Радев и да правят всичко по силите си, за да бъде избран отново.

– – –

Заглавието е на Breaking.bg