Мария Габриел към Хакан Фидан: Подкрепяме европейския път на Турция

0
38
Мария Габриел и Хакан Фидан Снимка: 24 часа

Турция не е само наша съседна страна, а приятел, съюзник в НАТО и стратегически важен партньор, заяви тя

България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след среща с турския си колега Хакан Фидан в София.

След днешната визита ще бъде създадена експертна група енергетика и климат, а министерствата на външните работи ще координират дневния ред и съвместната работа, съобщи вицепремиерът.

Турция не е само наша съседна страна, а приятел, съюзник в НАТО и стратегически важен партньор. Ние споделяме обща отговорност за мир, стабилност и сигурност в Източна Европа и Черноморския регион. Двустранният ни диалог се основава на добросъседство, сътрудничество и общи интереси, каза още Габриел.

Тази визита е послание за волята да надграждаме постигнатото, но и да дадем общ отговор на днешните регионални и глобални предизвикателства, подчерта тя.

Важно е да се следи ходът на войната между Русия и Украйна и евентуалните заплахи за Балканите, подчерта след срещата пък турският външен министър Хакан Фидан. Той обясни, че турската страна е доволна от решението между нея, България и Румъния да се създаде група за чистене на мините в Черно море. Споразумението за нея бе подписано преди две седмици. Тя ще работи на ротационен принцип.

Ще продължим да прилагаме стриктно конвенцията от Монтрьо, увери още Фидан.