Мъж и жена запалиха Корана в шведския град Малмьо

0
139
Снимка: pixabay

В петък беше изгорено и палестинско знаме в центъра на града

Мъж и жена запалиха копие на Корана в шведския град Малмьо в навечерието на началото на конкурса за песен „Евровизия“, предаде ДПА.

Акцията бе излъчвана на живо в петък в социалната мрежа „ТикТок“, като същия ден беше запалено и палестинско знаме в центъра на града, недалеч от мястото, на което са планирани две събития, свързани с „Евровизия“. Шведската полиция бе подложена на критики заради факта, че е допуснала да бъде запален Корана близо до място, на което са планирани масови мероприятия.

Миналата година подобни акции в Дания и Швеция предизвикаха гневни демонстрации и протести, съпроводени от насилие, в държави с преобладаващо мюсюлманско население, припомня ДПА. Шведските власти обаче заявиха, че става въпрос за действия, които са законни от гледна точка на правото на свободно изразяване.

От днес в Малмьо започват многобройни партита и концерти в рамките на „Евровизия“, които ще продължат цяла седмица. Кулминацията ще бъде на 11 май, когато е големият финал на музикалната надпревара, като се очаква в южния шведски град да пристигнат над 100 000 посетители.

Освен концерти в Малмьо са планирани и протести по повод войната в ивицата Газа, отбелязва ДПА. Организирани са както произраелски, така и пропалестински демонстрации.

Съветът за национална сигурност на Израел в четвъртък посъветва израелските граждани да не пътуват до Малмьо.

Шведски изпълнители призоваха Израел да бъде изключен от тазгодишното издание на „Евровизия“ заради войната в Газа, но организаторите отхвърлиха подобна мярка.

Въпреки че географски Израел не е в Европа, страната отдавна участва в Европейския съюз за радио и телевизия и поради това Тел Авив може да изпраща участници в конкурса.

„Евровизия“ е най-голямото музикално състезание в света. След като миналата година победител стана шведската певица Лорийн, сега нейната родина е домакин на събитието.