Министър Цеков: Над 70 000 българи са с по 2 ЕГН-та, така преодоляваха черни печати

0
96
Андрей Цеков Снимка: БТВ

Според него Мартин Божанов-Нотариуса е променил ЕГН-то си през 1999-2000 г.

„Не е необичайна новина, че има хора с променено ЕГН. Данните, с които аз разполагам, такива са над 70 000 в България“, заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Главна дирекция „ГРАО“ е на подчинение на ръководеното от него ведомство.

„Промяната на ЕГН обикновено става въз основа на съдебен акт. Даже винаги въз основа на съдебен акт и това става по реда на охранителните производства за установяване на факти по Гражданскопроцесуалния кодекс. За съжаление този тип исково производство, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използвано основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално. Тоест използвана е била съдебната система чрез този иск за установяване на факти да се променя рождена дата.

Става относително просто – водят се няколко свидетели, които да свидетелстват, че лицето се е родило не на първи, а на втори например. Променя се след това ЕГН-то и лицето получава абсолютно нови лични данни“, обясни министърът.

Според министър Цеков Мартин Божанов-Нотариуса е променил ЕГН-то си през 1999-2000 г. Конкретните данни за случая с Нотариуса щял да получи в края на днешния ден.

„Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт. Оттам нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е извършил тази промяна“, каза министър Цеков./24 часа