Министър Цоков: Заради изборите външното оценяване след 10-и клас ще започне в 11 часа

0
30
Галин Цоков Снимка: МОН

10 юни ще бъде обявен за неучебен ден за училищата, в които има секции и са проведени избори

Променя се часът за външното оценяване след 10-и клас, съобщи в сутрешния блок на БНТ Галин Цоков – служебен министър на образованието.

„Външното оценяване за 10-и клас е ден след изборите. Ще променим часа на началото на външното оценяване от 8.00 на 11.00 ч. То продължава час и половина, мисля, че няма да попречи на десетокласниците промяната на часа. Ще издам заповед 10 юни да се обяви за неучебен ден за училищата, в които има секции и са проведени избори“, каза проф. Цоков.

„За външното оценяване след 10-и клас променихме част от самите тестови задачи, в които ще има по-голяма практическа насоченост, които да свържат знанията и уменията на учениците с практически ситуации“, обясни той.

Министърът обърна внимание на контрола върху програмата от 240 млн. лева за изграждане и ремонт на физкултурни салони и спортни площадки в училищата:

„Парите ще се превеждат след изразходването, това означава следене на строителството и ремонта. 496 училища ще реализират на базата на тази програма нови салони, нови площадки и т.н.“

Той коментира и факта, че е един от четиримата министри от кабинета „Денков“, запазили поста си в кабинета „Главчев“.

„Разглеждам предложението на г-н Главчев като знак за приемственост. Надделяха плюсовете за това, че предстоят два месеца много усилена работа в образователната система от гледна точка на това, че ще се провеждат матури, национални външни оценявания след 4-ти,7-и, 10-и клас. А също и да продължим промените, които започнахме. Всеки ден ще работим така, че да оползотворим времето.

Подготвили сме някои промени – визия за промяна в учебната програма, визия за промяна в оценяването, рамка на качеството в средното образование и други. Предстои в следващите седмици да обсъдим с педагогическите специалисти, с учителите с училищните директори до следващото редовно правителство да има мнение на педагогическата общност как да се промени законът за предучилищно и училищно образование“, допълни проф. Цоков.