Митрополит Николай: Състоянието на патриарх Неофит се подобрява значително

0
32
Патриарх Неофит Снимка: Българска патриаршия

Патриархът е контактен, твърди владиката

Доколкото имам информация, състоянието на патриарх Неофит се подобрява значително. Това каза пред журналисти пловдивският митрополит Николай преди началото на заседанието на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП), което е в Синодалната палата.

На 29 ноември от Светия синод на БПЦ-БП съобщиха, че Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е хоспитализиран във Военномедицинската академия (ВМА) заради белодробно заболяване.

„Всички ние отправяме усърдни молитви към Бога, да го вдигне от болничния одър. Да бъде здрав и да продължи да управлява достойно, както досега и занапред, с вдъхновението на Светия дух, кораба на родната ни Света църква към Божието царство“, заяви още Пловдивският митрополит.

Попитан дали Негово Светейшество е контактен и дали някой е разговарял с него, митрополит Николай отговори: „Доколкото имам информация, контактен е“.

На въпрос по какви теми ще заседава днес Светият синод, както и попитан дали ще има промени в администрацията, Пловдивският митрополит каза, че няма да има такива.

„Синодът ще заседава по текущи въпроси, свързани с различни преписки, с финансовите бюджети на митрополиите, на ставропигиалните манастири. Ще видим и просветната дейност в духовните училища. Имаме теми от различно естество, все в полза на Светата ни православна църква“, каза митрополит Николай.