МС: Разпространената грама за Сребреница не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева

0
159
Министерският съвет

Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България, се казва в позицията на служебния кабинет

България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване. Това се казва в позиция на Министерския съвет във връзка с участието на България в гласуването в ООН на резолюцията за отбелязване на 30-годишнината от геноцида в Сребреница.

Според публикувани документи в няколко сайта от последните дни със спешна грама премиерът е поискал от посланика ни в ООН България да гласува с „въздържал се“ резолюцията на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 г. Посланик Лъчезара Стоева обаче отказва с основния мотив, че страната ни е съавтор на резолюцията.

Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество „работни“ варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали. Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева.

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на вземане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата, се казва в позицията.

Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното ѝ разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака.

Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България. Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни следва неотклонно европейския си път и перспектива, се казва още в позицията.