Най-малко един загинал при стрелба на парада за супербоул в Канзас сити, ранените са 21, включително 8 деца

0
16
Снимка: БТА/АП

Има задържани

Най-малко един човек е загинал при стрелба в края на парада за победата на отбора по американски футбол Канзас сити чийфс в Супер купата на Националната футболна лига на САЩ, предаде Асошиейтед прес, като цитира началничката на градската полиция Стейси Грейвс.

Ранените са 21, сред тях има 8 деца, уточни Грейвс на пресконференция. Тя добави, че е чула, че фенове може да са участвали в задържането на един от тримата заподозрени, но не може да потвърди това.

„Ядосана съм от това, което се случи днес. Хората, които са дошли на това празненство, трябва да очакват безопасни условия“, заяви Грейвс.

Засега канзаската полиция не съобщава никакви подробности за задържаните лица или за евентуален мотив за стрелбата.

Стрелбата се случи в близост до жп гарата Юниън, малко след края на парада. По-късно полицията на Канзас сити съобщи в „Екс“, че е задържала двама души.

„Всеки, който е наблизо, трябва да напусне района възможно най-бързо и безопасно, за да се улесни лечението на пострадалите от стрелбата“, добавиха силите на реда.

Видеоматериали показаха хаотична сцена пред гара Юниън, докато полицаите нахлуваха в сградата, а хората, които бяха присъствали на празненството за Супербоул, бягаха на безопасно място.

Според съобщенията градските власти са очаквали, че парадът ще събере тълпа, която може да надхвърли 1 милион души.

„Моля, присъединете се към мен в молитва за всички жертви на това отвратително деяние. Молете се лекарите и служителите, които реагират първи, да имат уверени ръце и всички да получат пълно изцеление“, призова в „Екс“ лайнбекърът на отбора победител Дрю Транкил.

По-късно президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса на САЩ да вземе мерки за контрол на огнестрелните оръжия, като заяви, че той и съпругата му Джил се молят за всички убити и ранени в Канзас, отбелязва Франс прес. (БТА)