Неуспехът на „Да, България“ да излъчи евродепутат била една от причините за оставката на Христо Иванов

0
218
Христо Иванов обяви решението си на пресконференция.

Знакови лица на ПП-ДБ няма да намерят място в 50-ото Народно събрание

Знакови лица на ПП-ДБ няма да намерят място в бъдещия национален парламент. Ясни са и тримата им представители в европейския.

Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров – Ицо Хазарта ще са тримата представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Европейския парламент.

Кънев и Петров влизат благодарение на преференциите, с които са разместили подредбата на листите – съответно от пето и шесто място.

Неуспехът на „Да, България“ да излъчи евродепутати е една от причините за оставката на Христо Иванов като председател на партията, твърди БНР.

По собствено желание Иванов се отказа от депутатския мандат, но освен него в националния парламент не влизат членове на ръководството като Ивайло Мирчев, Антоанета Цонева и бившият правосъден министър Атанас Славов.

Под въпрос е и Надежда Йорданова – също бивш министър на правосъдието.

В общо 10 района ПП-ДБ няма да излъчат депутат.

От решението на лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев зависи кой още ще отпадне.

Ако Петков избере да е депутат от 23-ти столичен район Настимир Ананиев няма да е народен представител, а в бъдещия 50-и парламента от Перник ще влезе Бойко Рашков.

Ако Асен Василев избере да е депутат от Хасково, от листата в Пловдив-град ще влезе Манол Пейков – кадър на „Да, България“.

Лена Бориславова се връща в Народното събрание, но съпругът ти и бивш заместник-председател на НС Мирослав Иванов се разделя с него.

Решението на Христо Петров да избере Европейския парламент вкарва в националния Венеция Ангова.

Благодарение на преференции депутат от 25-ти столичен район ще е и Елисавета Белобрадова.

ДСБ запазва броя на депутатите си и в европейския, и в българския парламент и това е една от причините лидерът Атанас Атанасов да не подава оставка.