Няма данни за пострадали българи при пожарите в Родос

0
25
Евакуирани туристи са настанени в спортни зали на Родос. СНИМКА: Фейсбук Йосиф Димитрис

Около 2000 са нашите сънародници, които работят и живеят постоянно на острова

Драматична евакуация от остров Родос тази нощ. Там обстановката заради бушуващите пожари остава тежка. Засега няма данни за бедстващи българи.

Около 2000 са българите, които работят и живеят постоянно на остров Родос. По-трудно е да се определи броят на сънародниците ни, пристигнали там като туристи, тъй като повечето от тях не използват услуги на туристически агенции, каза пред БНТ зам.-председателят на българската общност там Ивелина Бенева.

„Нямаме данни да има бедстващи български туристи на острова. Също така от работещите, тъй като имаме група, която е за взаимопомощ между българите на острова, няма данни да имаме българи, които да са бедстващи. Предполагаме, че те са се придвижили при техни познати или семейства в другата част на острова“.

Нощта обаче е драматична.

„Изнасяха хората дори с камиони, беше плашещо. Запалиха се и два хотела, много места бяха евакуирани. Аз се грижа за два манастира, които бяха близо до огъня, но монахините отказаха да ги напуснат и отидоха да помагат в гасенето – колкото могат монахини да се борят със стихията“, обясни отец Атанасиос Мисос.

Tуристи са разпръснати на целия остров. Корабите са единственото спасение за много от тях, но бягството по вода също е изключително сложно и в евакуацията се включват частни плавателни съдове.

„Големите лодки не са успявали да стигнат до брега. Така че те са се качвали първо на малки и след това вече с големите лодки са ги разпределяли“, каза Ивелина Бенева.

Останалите на острова туристи са настанени в хотели или спортни зали с осигурена храна, вода и климатизация, на фона на очакваните и днес температури над 40 градуса. На остров Родос надеждите са с утихването на вятъра днес обстановката да се нормализира.