Обвиниха Динко от Ямбол за лидер на престъпна група, рекетирала тираджии

0
79
Динко Вълев Снимка: 24 часа/архив

Фирмата на „ловеца“ на бежанци първоначално искала една сума от тях за репатриране на камионите, после ги изнудвала със заплахи за повече пари

Окръжната прокуратура в Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за изнудване. Ръководител е Господин Вълев, по-известен като Динко Вълев от Ямбол, ловецът на бежанци. Останалите двама са с инициали С.К. и Г.Г.

Групата е създадена с користна цел, за да върши съгласувано престъпления на територията на страната. Организираната престъпна група е действала за времето от октомври 2021 година до 16.04.2024 година – престъпление по чл.321, ал.3, т.2 от НК.

По време на разследването е установено, че участниците в групата са принудили и направили опит да принудят различни лица да извършат действия противно на своята воля. За целта са използвани заплахи за живота, здравето и имуществото на пострадалите, в резултат от което единият от пострадалите е претърпял финансова щета, а по отношение на друго пострадало лице, деянието е останало недовършено – престъпления по чл.214, ал.2, т.2 и т.3, вр. чл.213а, ал.2, т.3 и т.4, вр. чл.26, ал.1 от НК.

Спрямо С.К. и Г.Г. обвиненията са предявени. Внесено е искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на тях, което е уважено от Окръжен съд-Ямбол.

По отношение на Динко Вълев, който е настанен в болнично заведение, е изготвено постановление за привличане към наказателна отговорност, което ще му бъде предявено след подобряване на неговото здравословно състояние.

Според „24 часа“ групата е изнудвала собственици на тирове, претърпели катастрофи или други произшествия, като първоначално фирмата на Вълев за репатрация на камиони е искала една сума, но впоследствие ги е рекетирала за по-голяма.