ООН призова Израел да оттегли заповедта за евакуация в Газа

0
39
Снимка: архив/БТА

Според организацията в толкова гъстонаселен район евакуацията на толкова хора би довела до пълен хаос

Невъзможно е 1,1 милиона души да напуснат домовете си в рамките на 24 часа. Това означава 40 000 души на час, пише Би Би Си.

ООН каза, че заповедта включва всички – всички, които са приютени в съоръжения на ООН, включително училища и здравни центрове. Затова от организацията призоваха израелците да оттеглят съобщението, заявявайки, че това ще доведе до бедствие. Според ООН в толкова гъстонаселен район като Газа евакуацията на толкова хора би довела до пълен хаос. Хората трябва да се преместят в южната част на ивицата.

Хамас призова жителите на Газа да не напускат домовете си. Ислямистката групировка нарече предупрежденията фалшива пропаганда и призова хората да ги игнорират. Радикалната групировка Хамас преди това многократно е обвинявана, че използва хора като „живи щитове“. Някои жители на Газа обаче започнаха да опаковат багажа си и да бягат.

Няма начин един милион души да бъдат безопасно преместени от северна Газа в рамките на 24 часа, казва Небал Фарсак, говорител на Палестинския червен полумесец в град Газа. Пред АП тя заяви: „Какво ще се случи с нашите пациенти? Имаме ранени, имаме възрастни хора, имаме деца, които са в болници. Тя добави, че много медици отказват да евакуират болници и да изоставят пациенти.

Световната здравна организация съобщи, че палестинското министерство на здравеопазването им е казало, че е невъзможно да преместят уязвими болнични пациенти в южната част на ивицата Газа, предаде АФП. „Палестинското министерство на здравеопазването е информирало СЗО, че е невъзможно да се евакуират уязвими болнични пациенти от северната част на Газа“, заяви говорителят на СЗО Тарик Ясаревич пред репортери в Женева, след като Израел призова 1,1 млн. жители на северната част на Газа да се преместят в южната част на територията в рамките на 24 часа.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин са на посещение в Израел днес, за да продължат демонстрацията на солидарност. Първият дипломат на САЩ Антъни Блинкен пък е в Йордания.

Очакват се протести днес по света, след като Хамас и Хизбула призоваха за антиизраелски митинги „в целия арабски и ислямски свят“. В Австралия и Япония вече се проведоха демонстрации.