Откога те чакаме, казали полицаи на бившия съдия и политик Иван Димов и го арестували до Пловдив

0
403
Под стража и с белезници доведоха в Пловдивския окръжен съд бившия магистрат и ексдепутат Иван Димов. Снимка: 24 часа
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Той е „избран“, твърдяха адвокатите му пред пловдивския съд, който го остави в ареста. Австрия иска да й го предадем да отговаря за пране на пари

Много закъсня, откога ще чакаме. Това казали полицаи, когато задържали на магистрала „Тракия“ край Пловдив някогашния бивш шеф на съда в Сливен и ексдепутат от СДС през 90-те години Иван Димов, разказаха адвокатите му, цитирани от „24 часа“.

Срещу Димов има издадена Европейска заповед за арест от Австрия. Обвинен е в пране на 170 000 евро и мярката му за неотклонение се разгледа в Пловдивския съд.

Според защитата му обаче Димов е „избран“ заради приемането ни в Шенген. „В края на януари в България имаше делегация от Австрия. Едно съдебно дело може да бъде залог. Ние искаме да влезем в Шенген“, пледира адвокат Красимир Елдъров. Заедно с някогашния вътрешен министър от кабинета на Иван Костов Емануил Йорданов двата се опитаха да извадят от ареста 61-годишния Димов, но съдът го остави зад решетките.

ГЕРБ/СДС

„Служителите на реда ме следиха, а за целта е избрана Пловдивска област, където да ме задържат“, каза в залата самият ексмагистрат.

Според адвокатите му клиентът им не е потърсен нито в дома му, нито в офиса му. „Той има постоянен адрес, който е близо до сградата на МВР, където трябва да се получи заповедта. Тя е издадена на 31 януари, а арестът е на 3 февруари. Някой е бездействал няколко дни, а Димов е задържан на автомагистралата като бездомен автоджамбазин”, заяви адвокат Йорданов.

Относно обвинението в пране на 170 000 евро Димов твърди, че всички средства е получил напълно законно. Те му били изпратени от клиент в специална сметка и с инструкции как да ги използва.

„Съдействах му да си открие българска сметка, както и да открие фирма у нас. Помоли ме, докато това стане, средствата да останат в моята адвокатска сметка“, обясни Димов пред Окръжния съд. Според него е възможно в Австрия да не знаят какви са взаимоотношенията му с човека, който му е изпратил парите. „Никъде тук не пише, че съм му адвокат. Може би не са проверили“, заяви той. И добави, че единственият му допир с австрийската банкова система е теглене от банкомат и обмяна на валута в чейндж бюро.

Димов изтъкна, че до последно не е знаел за какво го издирват. При задържането полицаите му обяснили, че е обвинен за „злоупотреба с обществено доверие“. Той и защитниците му поискаха делото да бъде прекратено и изпратено за разглеждане в София, където живее и работи. Съдия Елена Захова обаче счете искането им за неоснователно, тъй като според закона е важно къде е задържан търсеният.

Прокурорът Владимир Вълев изтъкна, че в Австрия подобно престъпление предвижда до 10 г. затвор.

„Няма опасност да се укрие. Той е човек със сериозна биография и семейство“, изтъкна Йорданов.

„Моля ви да промените мярката ми за неотклонение, не съм извършил никакви престъпления. Моля ви да защитите достойнството и честта на един български гражданин“, поиска в от съда Иван Димов.

Според съдия Елена Захова в случая не следва да се обсъжда наличието на обосновано предположение за вината на бившия депутат. „Става въпрос за взаимно доверие между страните-членки на Европейския съюз“, заяви тя. Добави, че Европейската заповед за задържане съдържа достатъчно данни за Димов, а по нищо не е показано, че той не може да пребивава в ареста.

Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативните магистрати в Пловдив.