Откритата статуя на Хермес у нас предизвика световен медиен интерес

0
1324
Снимка: БНТ

До момента в България толкова запазена статуя не е намирана

Уникална статуя на бог Хермес беше открита при разкопки в археологическия обект Хераклея Синтика край Петрич. До момента в България толкова запазена статуя не е намирана.

Археологът проф. д-р Людмил Вагалински заяви в ефира на „Твоят ден“, че тази седмица статуята ще бъде преместена в Историческия музей в Петрич.

„Не бързаме, за да не сгрешим. Разкопки се правят на няколко частни парцела. Има разкрити масивни градежи, но тъй като са в частен имот, общината не провежда трайна консервация. Ние аварийно ги укрепваме и покрай проверка на големия канал, зидаме подпорни стени. Проблемът със собствениците на земите трябва да бъде решен от държавата, защото напрежението се усеща в археологическия колектив. Липсва добронамереност, за да се реши проблемът, който съществува от 2017 г.“, посочи той.

Според него общината трябва да намери решение на казуса и Министерството на културата също да се намеси.

„Статуята е от голямо историческо значение. „Ню Йорк Таймс“, „Форбс“, „Франс прес“, цяла България се интересува от нея от няколко дни. Това показва колко са впечатлени хората от находката, което е добра реклама за културния туризъм у нас“, обясни археологът.